Celkem 0 položek
0 Kč

Blog

Jak správně pečovat o vinné sklo

31.10.2023

Víno a správné vinné sklo, to není jen nápoj, ale také zážitek. Abychom si ho mohli co nejvíce užít, je důležité pečovat o sklenice, ze kterých víno pijeme. Správná péče o vinné sklo prodlouží jejich životnost a udrží je v krásném stavu, což přispěje k lepšímu požitku z vína. Níže vám přineseme návod na správnou péči o vinné sklo, a to včetně několika tipů na čištění.


Alkohol při kojení: Ano či ne

25.09.2023

Jednou z častých otázek je: Můžete pít víno při kojení? A pokud ne, jak jinak vyřešit společenské události, kde se konzumace alkoholu tak nějak předpokládá?


Jak dlouho vydrží otevřené víno

24.08.2023

Je vůbec možné několik dní skladovat otevřené víno? Nezmění svoji chuť? Mohu životnost vína prodloužit správným skladováním? S našimi radami už žádné víno neskončí v odpadních rourách!

 


Je pozdní sběr lepší víno? / Přívlastková vína

07.06.2023

Když se řekne 'pozdní sběr', většina zákazníků se zarazí a začne přemýšlet o vyšší kvalitě vína. Je ale opravdu pozdní sběr lepší víno? To je otázka, která si zaslouží pozornost! 


Velikonoce a víno

20.03.2023

Velikonoce jsou obdobím radosti, slavení příchodu jara a společného stolování. Pokud se chystáte hostit rodinu a přátele, nezapomeňte na vhodné skloubení jídel s vínem. Jak ale vybrat vhodné víno, které podtrhne chuť svátečních specialit?


Znojemská vinařská podoblast

22.12.2022

Znojemská vinařská podoblast je počtem obcí druhá a počtem viničních tratí třetí největší vinařská podoblast České republiky. Díky skvělým podmínkám zde révu vinnou pěstovali již v 11. století obyvatelé Velkomoravské říše.


Svatomartinské víno

21.11.2022

Svatomartinské víno je pro mnoho z nás symbolem příchodu zimy a startem kouzelného předvánočního období. Vidíme ho ve vinařství, vinotékách, supermarketech i na trzích po celé České republice. Víme o něm ale opravdu vše?


Recepty s vínem: Kakaová bábovka s červeným vínem

14.11.2022

Poveď se mně bábovičko, jestli ..… tak tuhle dětskou říkanku jsem opakovala v duchu jako nějakou mantru, jako nějaké zaklínadlo a zároveň jsem hypnotizovala očima vlhkou utěrku na obrácené bábovkové formě, která měla být pomůckou pro uvolnění přichytnutého těsta uvnitř.


Co je klaret

22.09.2022

Je patrné, že obliba klaretu vzrůstá, není divu. Je to víno lehké a hlavně svěží, většinou mladé. Doslova překlad je bílé víno z modrých hroznů. Jaká vína smí nést označení klaret?

 

 


Recepty s vínem: Krémová česnečka s houbami na víně

21.09.2022

Letošní houbová sezóna není vůbec na houby. Je v plném proudu a spokojení houbaři proudí z lesa s vrchovatými košíky a radostně se usmívají nad svými nálezy, úlovky i trofejemi. Dokonce i notoričtí hledači, kteří většinou odcházeli z lesa s prázdnou, se nyní vrací nadšení a s plnou náloží. Šťastní jsou v tento okamžik vesměs všichni, co tak slyším a pozoruji.


Recepty s vínem: Chřestová polévka

02.06.2022

Také vám připadá, že v květnu je všechno víc zelenější a svěžejší? Že ta zelená neviditelná energie doslova sálá a prýští z každého lístku a lístečku a radost uvnitř nás samých roste s každým rozkvetlým kvítkem?
Po dlouhých zamračených a studených měsících jsou sluneční paprsky konečně opravdovější a hřejivější.


Jak degustovat víno

01.06.2022

Co mají všechna vína světa společné, jsou jejich konzumenti. Jak tedy na degustaci vín, která není řízená?


Recepty s vínem: Cheesecake s vínovým želé

09.05.2022

Když jsem upekla svůj první cheesecake, připadala jsem si jako bych objevila Ameriku. Jeho název v nás sice evokuje americký původ, přitom kořeny cheesecaků se datují k roku 2000 př.n.l. a stopy vedou na řecký ostrov Samos, kde byly nalezeny formy na jeho výrobu.


Recepty s vínem: Jablečný koláč

04.05.2022

Pro někoho patří jablka mezi obyčejné všední ovoce, pro někoho mohou být zase naopak neobyčejně vděčná surovina. Jablka jsou běžně dostupná po celý rok a že je nejlepší zakousnout se do čerstvého šťavnatého plodu, není pochyb. Ale co když jablkům v syrovému stavu zrovna moc neholdujete?


Recepty s vínem: Boží milosti

22.04.2022

První láska je už z podstaty toho, že je první, krásná, zvláštní, neopakovatelná. Může být pevná a stálá na celý život, ale také může zmizet a vypařit se jako pára nad hrncem.


Recepty s vínem: Pomalu pečená krůtí stehna

28.03.2022

Bude to tak tři čtyři roky zpátky, co mně kamarádka nabídla krůtu z domácího chovu. Taková nabídka se samozřejmě neodmítá, jen jsem poprosila o nějakou menší. Slíbila, že se pro mě pokusí vzít tu nejmenší, co bude k mání a pak zavolala, že krůta má osmnáct kilo.


Co by milovníkovi vína nemělo chybět ve výbavě

28.03.2022

Úsilí vinařů může každý milovník vína ocenit nejen zakoupením lahví kvalitního moku, ale také náležitým přístupem. Udělejte si z pití vína slavnostní okamžik.


Jak skladovat a podávat víno

28.01.2022

Pojďme si ujasnit základní pravidla o tom, jak by se správně víno mělo skladovat a také jak jej podávat, aby vynikla jeho chuť.


Recepty s vínem: Gougeres

25.01.2022

Nestárnoucí klasika, všemi oblíbený, generacemi prověřený. Je tak variabilní ve svých převlecích a přitom má stabilní neměnný základ. Nechybí na žádné společenské události, rautu či banketu, je součástí narozeninových oslav, je hlavním aktérem silvestrovského večera, ale klidně si jej můžeme dát jen tak, bez jakéhokoliv cíle, záměru či povinnosti.


Jak se vyrábí růžové víno

31.12.2021

Růžová vína jsou oblíbená nejen pro svou chuť, ale také pro svou specifickou jemnou barvu a širokou nabídku rozličných odstínů (starorůžová, lososová, malinová,…). Každé víno je unikátní tedy nejen svou chutí a postupem výroby, ale také na pohled.


Recepty s vínem: Vínové cukroví

22.12.2021

Když na jaře přišla první zásilka vína z vinařství Plačkových a děti zvědavě nahlížely, copak to v té krabici mám, oznámil jim pak tatínek během oběda, že tohle je poslední jídlo, na kterém si pochutnaly, neboť od teď bude prý v každém jídle víno.


Recepty s vínem: Hovězí po Burgundsku

14.12.2021

Jak já z duše nenávidím čtení návodů a receptů, o to víc, jsou-li pak dlouhé. A tak se stalo, že jsem zapomněla na sůl, na pepř a až byl pekáč v troubě jsem si všimla toho vývaru, co jsem tři dny před tím táhla skoro přes tři hodiny. Ale zpátky na startovní čáru


Recepty s vínem: Kuřecí játra na víně

14.12.2021

Já rád játra, ty rád játra, on rád játra a někdo rád játra vůbec nemá. Snad pro tu svoji jedinečnou, nezaměnitelnou, zvláštní a typickou chuť i konzistenci.


Recepty s vínem: Sirup do svařeného vína

16.11.2021

Na každém ročním období je třeba hledat vždy něco krásného a pozitivního. A tak když se v polovině října všechny stromy, stromky, keře a keříky zabalí do teplých tónů žluté přes oranžovou až k červené a hnědé a když na tyhle pohyblivé stromové lampy a žárovky dopadnou sluneční paprsky a ony se celé rozzáří, říkám si v duchu, že ...


PiWi odrůdy

30.09.2021

PIWI je zkratka z německého slova „pilzwiderstandsfähige Rebsorten“, což v překladu znamená, že tato odrůda vinné révy je odolná vůči houbovým chorobám. V našem článku se dozvíte více.


Recepty s vínem: Švestkový džem s červeným vínem a pomerančem

22.09.2021

Občas se mně někdo pochlubí, jakou zajímavou, parádní či neobvyklou příchuť a kombinaci marmelády ochutnal nebo uvařil. Mile se na něho směju, pochválím a jen tak pro sebe si pomyslím: “Tohle mám už dávno za sebou.”


Recepty s vínem: Malinové cupcaky

16.08.2021

Když jsem ochutnala bílé perlivé “Solarko”, byla jsem z něj nadšená. Ale to jen do doby, než jsem ochutnala to druhé perlivé, to růžové, s názvem “Rosénko”. Z něho jsem si sedla na zadek. Bylo sladší, bylo voňavější, bylo lahodnější.


Recepty s vínem: Housky ze solárka

09.07.2021

Když jsme s paní Hankou po telefonu řešily, jaké víno, do jakého pokrmu použít, zmínila se o solárku.
“Jak tohle proboha souvisí s naším vařením?” problesklo mně hlavou. Že by to snad ve vinařské hantýrce znamenaly nějaké letní práce ve vinohradu?


Recepty s vínem: Boloňské ragú

18.06.2021

Špagety s boloňskou omáčkou patří mezi nejznámější pokrmy italské kuchyně. Můžete si je objednat jak v přístavní restauraci ve Splitu, tak v centru Varšavy či v pizzerii v Uherském Hradišti. Špagety boloňéze ale nejsou vždy ty stejné špagety boloňéze!


Recepty s vínem: Smetanové krůtí plátky

02.06.2021

Tak jako například ekonomové a finančníci se každé ráno neošidí o pravidelný přísun zpráv a informací z hospodářských novin či ekonomických listů, tak my, co se pohybujeme v oblasti gastronomické a nebo jen prostě a jednoduše máme rádi dobré jídlo, víme, co se kde šustne a nic nám neunikne.


Dělení vína podle cukernatosti

26.05.2021

Rádi byste se vyznali více ve víně? Jednou ze základních možností jak dělit víno, je totiž dělení vína podle cukernatosti. Právě množství zbytkového cukru dotváří chuť vína a určuje, zda víno zařadíme mezi suché, polosuché, polosladké nebo sladké.


Recepty s vínem: Hovězí tokáň

11.05.2021

Každý máme svoje oblíbené jídlo, o tom není pochyb. To ale může lehce sklouznout do stavu, kdy točíte několik jídel stále dokola. Občas nenuceně nenápadně zařadím novinku, abych nežádoucímu stereotypu předcházela.


Recepty s vínem: Plněné cannelloni ve vinném bešamelu

27.04.2021

Někdy mohou mít zdánlivě malé drobnosti velký vliv na konečný výsledek našeho tvoření. Takové drobné zatajené informace v receptech, ať už jde třeba jen o upřesnění suroviny nebo chybějící krok v pracovním postupu, nás dokážou pěkně potrápit.


Recepty s vínem: Polévka z medvědího česneku

16.04.2021

Jarní krémové polévky v odstínech zelené jsou veselé, svěží a určitě budou zdravé, když jsou v nich samé, na vitamíny bohaté, listy. A navíc se přece říká, že zelená uklidňuje.


Recepty s vínem: Buchtičky se šodo

08.04.2021

Buchtičky se šodó. Kolikrát jsme tento výraz slyšeli, aniž bychom přesně věděli, co vlastně to šodó je a kde se vzalo. Tušila jsem, že to bude nějaká omáčka ze žloutků s alkoholem, možná vínem, jinak by se dávno tohle šodó podávalo na buchtičkách ve školních jídelnách místo tekutého světle žlutého pudingu.


Recepty s vínem: Tagliatelle s králičím ragú

01.04.2021

„Zase králík!“ Kdo by neznal tuhle větu, kterou otráveně pronesl malý kluk z Troškovy trilogie Slunce, seno… Nenechte se otrávit hned na začátku. V té větě je totiž přesně a trefně vystižena tehdejší doba. Doba, kdy na vesnici bylo zcela běžné mít v králíkárně víc jak pár králíků. Skoro každý druhý choval nějakého toho ušáka.


Perlivá vína SolarCo2 a RosénCO2

30.03.2021

Perlivé víno RosénCO2 a SolarCO2 opět v prodeji od 1.dubna 2021.


Suchý únor, suchá vína

10.02.2021

Nebuďte celý měsíc na suchu.


Svatomartinské víno 2020 je tu!

05.11.2020

Finišujeme s přípravou Svatomartinského vína 2020, tak abyste si 11. listopadu mohli Svatomartinské víno otevřít doma.


Nový e-shop

28.04.2020

Představujeme vám nový e-shop Vinařství Jan Plaček - novinky.