Sekty
|
|
Sekt patří mezi alkoholické nápoje, které jsou vyráběny primárním nebo sekundárním kvašením vína či moštu. Pro tento šumivý nápoj (někdy též označovaný jako šumivé víno) je charakteristické uchovávání ve skleněných lahvích, které mají plastový nebo korkový uzávěr, jenž je možné tlakem tohoto šumivého nápoje vytlačit ven z lahve. Kvalitní sekty jsou vždy uzavřeny korkovým uzávěrem.
Sekty jsou nejčastěji vyráběny ze suchého vína s pikantní kyselinkou. Jsou 2 metody:
1. klasická metoda - kvašení vína v lahvi – metoda „Šampaň“ (název Champagne se však smí používat jen u sektů vyráběných ve Francii v oblasti Champagne).
2. Charmatovou metodou, kdy se sekt vyrábí kvašením v nerezových tancích, ze kterých se následně stáčí do lahví pod tlakem.
Sekty se nejčastěji podávají vychlazené ve vysokých sklenicích, tzv. flétnách, kde můžete pozorovat postupně utíkající bublinky pohybující se ode dna sklenice až k jejímu hornímu okraji.
Vychlazený sekt je ideálním společníkem pro chvíle ve dvou nebo ke slavnostním příležitostem jakými jsou například narozeninové oslavy, svatby či další společensky významné události.
Je třeba zde zmínit také termín Sabráž – což je odseknutí hrdla lahve. Toto netradiční otevření lahve je velmi působivé a efektní. Pokud ale nemáte s tímto stylem otevření lahve zkušenosti, přenechte raději odborníkovi. Nejčastějším náčiním na sekání je šavle, můžete však vidět odseknutí za pomocí skleničky, talířku či dámského podpatku.