Celkem 0 položek
0 Kč

Růžová vína


Růžová vína – ROSÉ se vyrábí z odrůd modrých hroznů, přičemž vylisovaná hroznová šťáva se nechává naležet na rmutu různě dlouhou dobu. Velmi zjednodušeně řečeno se dá tento proces připodobnit maceraci čaje. Čím déle necháte hroznovou šťávu „ležet“ na slupkách, neboli rmutu, tím vyšší barva vína bude. Každý vinař má svou dobu macerace. Někdo maceruje na slupkách 2 hodiny, jiný může macerovat i 10 hodin (i přes noc), Pro růžová vína se výborně hodí odrůdy Svatovavřinecké, Zweigeltrebe, nebo třeba Frankovka. Barva vína je tedy dána barvivem ve slupkách hroznů. Růžové víno tak získá svou specifickou barvu.

U růžových vín se také můžeme setkat s názvem KLARET. Jedná se také o víno, které je vyrobené z modrých hroznů. Rozdíl je v tom, že tyto hrozny se jen odstopkují a rovnou se lisují. Nenechává se vůbec ležet na rmutu. Barva klaret by měla být téměř bílá, lehce cibulová, či s pomerančovým nádechem. Typické odrůdy na klaret jsou Rulandské modré.

Růžové víno z Moravy je velmi lehké a svěží. Skvěle se hodí k letním večerům s přáteli či partnerem. Příjemná je také variabilita růžových vín – existuje mnoho barevných odstínů růžové barvy. Od starorůžové, lososové, barva čajové růže, až po malinovou. Konkrétní odstín záleží na způsobu výroby i na odrůdě hroznů.

Růžové víno se pije mladé, protože jen tak neztratí svou lehkost a svěžest. V tomto případě se tedy vyplatí sáhnout po aktuálních ročnících, případně po vínech z předešlé sezóny.

Růžové víno si nejlépe vychutnáte vychlazené na teplotu od 8 do 12 stupňů. Lze podávat i přímo na ledu, zde jen pozor na přechlazení. Na své si přijdou i milovníci vinných střiků, protože pro tento způsob podávání se růžové víno výborně hodí. Poslední dobou jsou stále více populárnější také vína růžová perlivá, sycená CO2. CO2 dodá růžovému vínu ještě více svěžesti.