Celkem 0 položek
0 Kč

Recepty s vínem: Vínové cukroví

22.12.2021

Když na jaře přišla první zásilka vína z vinařství Plačkových a děti zvědavě nahlížely, copak to v té krabici mám, oznámil jim pak tatínek během oběda, že tohle je poslední jídlo, na kterém si pochutnaly, neboť od teď bude prý v každém jídle víno.
Nevím, kde a jak na tuhle informaci přišel, nicméně občas má ten náš tatínek sklony k přehánění. Pak na mě ale spiklenecky mrkl, že bude-li potřeba, zachrání děti jídlem z kterékoliv restaurace v okolí. Jak šlechetné gesto! Dělala jsem však, že jsem je vůbec nezachytila. Možná to mělo být jakési alibi pro něho samotného a ochránit chtěl jen sám sebe. Možná kdybych do jídel přidávala karibský rum, mluvil by jinak.

 

Od té doby naše děti nedůvěřivě očichávaly každé první sousto nabrané na lžíci či vidličku než je strčily do pusy. Argumenty typu: “Přece, my děti, nemůžeme alkohol!” jsem jim snadno vyvrátila. Vařením alkohol vyprchá a v jídle zůstane jen chuť z bílých či červených vinných bobulek.
Pokaždé jsem se nevinně usmívala a klidným hlasem je pobízela, ať nejdřív ochutnají než jídlo odmítnou. Víno jsem pak během roku použila do různých pokrmů, bylo v jídle sladkém, v jídle slaném, v pečivu, v omáčkách i ve vývaru. Prostě jsem do kuřecího vývaru zkusila dát dvě deci veltlínu. Vývar pak dostal výraznější, ostřejší chuť.

Přes prvotní nedůvěřivost a obavy z neznámého se během roku objevilo i pár jídel, které si děti zamilovaly a já můžu tyto pokrmy s klidným srdcem vařit opakovaně. Ještě mám v zásobě spoustu nápadů, kam víno přidat, ale s blížícími se Vánocemi jsem měla jasno. Ještě chci vyzkoušet vinné cukroví! U nás doma se nepeklo a vlastně jsem je ani nikde a u nikoho neochutnala. Pro recept na tuhle premiéru jsem sáhla do kuchařské knížky paní Petry Burianové. Nechtěla jsem riskovat neúspěch s neznámým receptem, kterých se na internetu nabízí plno, navíc paní Petra pochází ze stejného kraje jako já, tak by ty naše chutě a zvyklosti mohly být podobné.

Na výrobu vinného cukroví vám stačí jen tři suroviny a jeho příprava není nijak složitá. Je to rychlovka, kterou můžete upéct na poslední chvíli. A protože do těsta patří jen pár lžic vína, vyberte si proto dobré kvalitní víno! Zbytek lahve totiž poté bez jakýchkoliv výčitek dopijte na oslavu zdárného ukončení vánoční pečení a pak se zcela nerušeně můžete oddávat v klidu kouzlu Vánočního nicnedělání.

Vinné cukroví

150 g hladké mouky
150 g másla
3 lžíce bílého vína

Ze surovin vypracujte hladké těsto, zabalte je do potravinářské folie a nechte v lednici odpočívat alespoň 3 hodiny.
Z těsta poté vyválejte placku silnou asi půl centimetru a vykrajujte různé tvary. Ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem nahřáté troubě na 170 °C asi 10 minut do růžova.
Horké upečené cukroví obalujte v moučkovém vanilkovém cukru.

 

Ač se těsto zprvu tváří nudně a nečinně, překvapí vás, jak během pečení v troubě naskočí. Upečené cukroví je nádherně křehké, jemné, křupavé a v puse se jen rozpadá. Nikdo u nás doma nepoznal, že je v něm víno. Naopak jsem musela krabičku s cukrovím schovat, abych si uchránila pár kousků na focení.