V době od 26.7. do 3.8.2024 nebudeme vyřizovat objednávky na našem e-schopu. Vinotéka našeho vinařství bude v provozu bez omezení, dle klasické otevírací doby: Po-Pá 8-12 a 13-18 hod a So 8-12 hod. Děkujeme za pochopení.

Recepty s vínem: Vínové cukroví

Když na jaře přišla první zásilka vína z vinařství Plačkových a děti zvědavě nahlížely, copak to v té krabici mám, oznámil jim pak tatínek během oběda, že tohle je poslední jídlo, na kterém si pochutnaly, neboť od teď bude prý v každém jídle víno.
Nevím, kde a jak na tuhle informaci přišel, nicméně občas má ten náš tatínek sklony k přehánění. Pak na mě ale spiklenecky mrkl, že bude-li potřeba, zachrání děti jídlem z kterékoliv restaurace v okolí. Jak šlechetné gesto! Dělala jsem však, že jsem je vůbec nezachytila. Možná to mělo být jakési alibi pro něho samotného a ochránit chtěl jen sám sebe. Možná kdybych do jídel přidávala karibský rum, mluvil by jinak.

RAW_3982

 

Od té doby naše děti nedůvěřivě očichávaly každé první sousto nabrané na lžíci či vidličku než je strčily do pusy. Argumenty typu: “Přece, my děti, nemůžeme alkohol!” jsem jim snadno vyvrátila. Vařením alkohol vyprchá a v jídle zůstane jen chuť z bílých či červených vinných bobulek.
Pokaždé jsem se nevinně usmívala a klidným hlasem je pobízela, ať nejdřív ochutnají než jídlo odmítnou. Víno jsem pak během roku použila do různých pokrmů, bylo v jídle sladkém, v jídle slaném, v pečivu, v omáčkách i ve vývaru. Prostě jsem do kuřecího vývaru zkusila dát dvě deci veltlínu. Vývar pak dostal výraznější, ostřejší chuť.

RAW_3985

Přes prvotní nedůvěřivost a obavy z neznámého se během roku objevilo i pár jídel, které si děti zamilovaly a já můžu tyto pokrmy s klidným srdcem vařit opakovaně. Ještě mám v zásobě spoustu nápadů, kam víno přidat, ale s blížícími se Vánocemi jsem měla jasno. Ještě chci vyzkoušet vinné cukroví! U nás doma se nepeklo a vlastně jsem je ani nikde a u nikoho neochutnala. Pro recept na tuhle premiéru jsem sáhla do kuchařské knížky paní Petry Burianové. Nechtěla jsem riskovat neúspěch s neznámým receptem, kterých se na internetu nabízí plno, navíc paní Petra pochází ze stejného kraje jako já, tak by ty naše chutě a zvyklosti mohly být podobné.

Na výrobu vinného cukroví vám stačí jen tři suroviny a jeho příprava není nijak složitá. Je to rychlovka, kterou můžete upéct na poslední chvíli. A protože do těsta patří jen pár lžic vína, vyberte si proto dobré kvalitní víno! Zbytek lahve totiž poté bez jakýchkoliv výčitek dopijte na oslavu zdárného ukončení vánoční pečení a pak se zcela nerušeně můžete oddávat v klidu kouzlu Vánočního nicnedělání.

Vinné cukroví

150 g hladké mouky
150 g másla
3 lžíce bílého vína

Ze surovin vypracujte hladké těsto, zabalte je do potravinářské folie a nechte v lednici odpočívat alespoň 3 hodiny.
Z těsta poté vyválejte placku silnou asi půl centimetru a vykrajujte různé tvary. Ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem nahřáté troubě na 170 °C asi 10 minut do růžova.
Horké upečené cukroví obalujte v moučkovém vanilkovém cukru.

RAW_3991

 

Ač se těsto zprvu tváří nudně a nečinně, překvapí vás, jak během pečení v troubě naskočí. Upečené cukroví je nádherně křehké, jemné, křupavé a v puse se jen rozpadá. Nikdo u nás doma nepoznal, že je v něm víno. Naopak jsem musela krabičku s cukrovím schovat, abych si uchránila pár kousků na focení.

unnamed_1