Celkem 0 položek
0 Kč

Co by milovníkovi vína nemělo chybět ve výbavě

28.03.2022

Víno je vznešený nápoj, za jehož přípravou stojí mnoho úsilí. Od zasazení révy vinné po vychutnání první sklenky uteče hodně vody a hodně času. Úsilí vinařů může každý milovník vína ocenit nejen zakoupením lahví kvalitního moku, ale také náležitým přístupem. Udělejte si z pití vína slavnostní okamžik, chvilku, na kterou se budete těšit a kterou si opravdu užijete. Kromě skleničky, vývrtky a příslušné lahve vám k vytvoření silného zážitku mohou pomoci i následující propriety.

Karafa na víno

Karafa na víno nebo dekantér. Skleněné nádoby rozličných tvarů slouží k vydechnutí vína před konzumací. Zejména u plných červených vín rozdíl poznáte, mimo jiné zde dochází i k usazení případných sedimentů. Každý milovník vína ví, že nejsou na závadu, nicméně jejich absence rozhodně zvýší komfort pití vína. Zeptejte se svého vinaře, jaký dekantér by vám doporučil a pro která vína je nejvhodnější.

Karafa na víno

Pokud dekantér nemáte a o jeho pořízení ani neuvažujete, zkuste se poohlédnout po menším pomocníku s podobnou funkcí – provzdušňovači. Malá násadka na hrdlo lahve s jedním otvorem na víno a dvěma na vzduch, které při nalévání víno správně provzdušňují, čímž mu umožní správně rozvinout všechny chuťové tóny.

Podobnou funkci má i nálevka, která kromě toho ještě zaručí, že z lahve při nalévání neunikne ani kapka tam, kam nemá.

 

Vakuová pumpa na víno

Pro ty, co pravidelně z lahve jen ochutnají, ale nevypijí ji celou za jeden večer, je určena vakuová pumpa. Vysaje z lahve přebytečný vzduch a zabrání tak nechtěné oxidaci a s tím spojené degradaci kvality a chuti vína.

Cooler - chladící kbelík na víno

Posledním pomocníkem, o kterém bude řeč, je cooler. Jinak řečeno kyblík na chlazení vína. Zpravidla kovová nádoba, kterou možná znáte z dobrých restaurací nebo zahraničních filmů. Naplní se vodou a ledem a do ní se vloží lahev vína, která tak zůstane chladná delší čas. Oceníte ho zejména při letních posezeních pod širým nebem.

Cooler

Věříme, že používání těchto pomocníků má skutečně velký vliv na chuť vína. Když už investujete peníze do kvalitních lahví, proč nezkusit i schopnosti kvalitních pomocníků?