Celkem 0 položek
0 Kč

Jak skladovat a podávat víno

28.01.2022

Pokud jste pravými milovníky vína, jistě vás zajímá i trocha té teorie okolo. Navíc díky nově nabitým znalostem můžete povznést samotný požitek z konzumace vína a stupínek výše. Pojďme si ujasnit základní pravidla o tom, jak by se správně víno mělo skladovat a také jak jej podávat, aby vynikla jeho chuť.

Vinný sklep

I bez sklípku se o víno dobře postaráte

Je jasné, že dnes nemá každý svůj soukromý malý vinný sklípek, kde by ukládal své cenné lahve s vínem. O to důležitější je, dozvědět se, jak naložit se zásobami vína v běžném bytě či domě.

Lahve skladujte vodorovně

Lahve uzavřené korkem, by se rozhodně měly skladovat ve vodorovné poloze a to proto, aby zátky byly neustále „zaviněné“. A tím tak nepropouštěly nežádoucí vůně a chutě. Korek je přírodní materiál, je však porézní – propouští, dochází tak k mikrooxidaci. Pokud jste si nakoupili vína, která jsou uzavřené tzv. alkorkem = šroubovým uzávěrem, máte situaci s uskladněním vína daleko snadnější. Lahve se šroubovým uzávěrem můžete skladovat jak poloze ležmo, tak na stojato. Pokud mají stejný tvar, můžete je naskládat na sebe. Ale praktičtější by rozhodně bylo pořídit si na ně stojánek. Zcela pochopitelný je pak požadavek na to, aby vaše lahve s vínem byly umístěny co nejdále od všech zdrojů tepla. Hrozbou je pro víno ale i naopak nízká teplota kolem 0°C. Pro skladování je ideální chladný a temný prostor.

Vodorovné skladování vína

Zvažte pořízení domácí vinotéky

Případně si můžete pořídit speciální ledničku na víno, která zaručuje vašim lahvím optimální teplotu bez jakýchkoliv výkyvů. Správně nastavena je tam i vlhkost. Navíc je opatřena UV filtrem. V mnoha domácnostech jsou již tyto ledničky stylovým bytovým doplňkem, na který majitelé nedají dopustit.

VinotékaZdroj obrázku: Kuchyne-in.cz

Udržujte teplotu pro skladování vína

Teplota vína při podávání pak závisí na tom, zda se jedná o víno bílé nebo červené. Víme, že bílé víno se podává s nižší teplotou. Nejen bílým, ale i růžovým, lehkým, šumivým a sladkým vínům pasuje teplota, která by neměla být vyšší než 10 °C. Červená vína se pak obecně podávají při pokojové teplotě. To je ale trochu zavádějící, protože tento pojem vznikl už kdysi dávno, kdy bývalo v domě mnohem chladněji. Takže i červené víno by mělo být malinko studenější oproti dnešním běžným pokojovým teplotám. Ideální teplota pro podávání červených vín je okolo 15 C.

Proč a jaká vína se nechávají „dýchat“?

Některá vína se takzvaně před podáváním nechávají dýchat = dekantace. Řeč je o vínech, která obsahují tanin, vyšší tříslovinu nebo mají vyšší obsah kyselin. Dost často jsou to vína, která zrála na dřevěném sudu nebo jsou to přímo vína s označením barique. Působením vzduchu se takzvaně zakulacují, uvolňují se z vína aromatické látky. Ideální je, když je asi 30 minut před podáváním přelijete do džbánku karafy nebo přímo dekantační nádoby k tomu určené. U starších „velkých“ komplexních vín se doporučuje doba dekantace prodloužit i na několik hodin. Někteří vinaři sami na lahvi doporučují dobu otevření před jeho podáváním.

U vín, která obsahují usazeniny, se provádí dekantace. Nejlépe uděláte, když již den dopředu postavíte lahev do vzpřímené polohy, aby právě všechny sedimenty mohly klesnout ke dnu. A pak víno opatrně přelijete do karafy tak, aby usazeniny zůstali v láhvi. Většinou se jedná o vinný kámen, což je kyselina vinná. A jak pravil jeden známý vinař – kyselina vinná se z vody nevysráží, takže se dá říct, že pokud se i ve vaší lahvi objeví vinný kámen, jedná se s velkou pravděpodobností o víno velice kvalitní. Kyselina vinná – vinný kámen se používá i v potravinářství, je například součástí kypřícího prášku.

Obecně k archivaci vín platí:

  • Vína vhodná k archivaci by měla mít vyšší alkohol, kyselinu, tzv. plná vína
  • Najděte si správné místo pro uskladnění – temný, suchý sklep se stálou teplotou, nebo si zakupte vinotéku k tomu určenou.
  • Je dobré si uvědomit, že ne každá vína z každého ročníku jsou vhodná k archivaci.
  • Je vhodné si zakoupit více lahví od jedné odrůdy, kterou chceme skladovat. Pamatujte na to, že víno je přírodní materiál, tudíž se stále vyvíjí. Zásoba vín by měla být taková, abyste minimálně 1 x za půl roku láhev vína otevřeli a ochutnali, zda je víno v pořádku a má na to, aby bylo stále uskladněné. Pokud se stane, že se víno tzv. zlomí, je na svém vrcholu, pak nezbývá nic jiného než se pustit do jeho konzumace.
  • Pokud si nejste jistí, poraďte se přímo se svým vinařem od kterého si víno kupujete. On sám vám určitě rád doporučí vína, která jsou vhodné k archivaci.
  • Obecně se dá také říct, že jsou odrůdy které jsou vhodnější k archivaci – patří mezi něco odrůdy Pinotů, Chardonnay, Ryzlinku rýnského z červeného Zweigeltrebe nebo Frankovka. Určitě nemá smysl archivovat odrůdy Muller Thurgau, Muškát moravský…

A víte, že šumivé víno by se správně mělo otvírat tak, že pevně držíte špunt a otáčíte lahví, dokud jej opatrně nevykroutíte?

Tak na zdraví.