Celkem 0 položek
0 Kč

Recepty s vínem: Gougeres

25.01.2022

Nestárnoucí klasika, všemi oblíbený, generacemi prověřený. Je tak variabilní ve svých převlecích a přitom má stabilní neměnný základ. Nechybí na žádné společenské události, rautu či banketu, je součástí narozeninových oslav, je hlavním aktérem silvestrovského večera, ale klidně si jej můžeme dát jen tak, bez jakéhokoliv cíle, záměru či povinnosti. Prostě kdykoliv, když na něj máme chuť, třeba i na stojáka v bistru. Klidně bychom jej mohli označit za náš národní poklad. Řeč je tu o neobyčejně obyčejném obloženém chlebíčku. Jeho neodmyslitelnými parťáky jsou bezesporu rozmanité jednohubky a bublinky sektu lehce se vznášející sklenicí vzhůru, aby nás jemně na osvěžení cvrnkly do nosu.

Máte-li touhu klasické pohoštění ozvláštnit nebo zcela vystoupit ze zajetých kolejí a překvapit své hosty nečím neobvyklým, zkuste připravit malé sýrové bochánky Gougéres. Jsou podobné malým větrníčkům z odpalovaného těsta, ale připravené na slano.

Gougerés (gužér) pocházejí z Burgundska. Obvykle se vyrábí z tvrdých sýrů, jako je gruyère, parmezán nebo comté, ale můžete použít i jiné sýry, můžete si hrát a připravovat si je zcela podle sebe. Roman Paulus ve svém receptu používá kombinaci čedaru a sýru s modrou plísní.
Malé bochánky lze pak plnit různými náplněmi nebo je jíst jen tak samotné. Můžete jim dopřát různé příchutě, a tak si pokaždé pochutnat na nových variantách. Do těsta lze přidat chilli nebo různé bylinky jako třeba tymián, rozmarýn. Gougéres budou roztomilým lahodným předkrmem nebo neokoukanou lahůdkou na slavnostním stole. Velmi dobře si budou dobře rozumět s vínem či sekty. Třeba zrovna s Blanc de noir, vyrobeného z odrůdy Rulandské modré tradiční metodou kvašením v láhvi.

GOUGÉRES

240 ml vody
120 g másla
150 g hladké mouky
sůl, pepř
muškátový oříšek
4 vejce
120 g nastrouhaného tvrdého sýru

Na dokončení:
1 vejce
strouhaný sýr

Do kastrolu odměřte vodu, přidejte na kostky nakrájené máslo, sůl, pepř, pár strouhnutí muškátového oříšku a zahřívejte dokud se máslo nerozpustí. Poté kastrol dejte stranou z tepla a přisypte mouku, promíchejte, aby se suroviny dobře spojily. Vraťte kastrol na teplo a těsto míchejte až se začne oddělovat od stěn i dna hrnce, za stálého míchání nechte těsto dobře prohřát, aby se odpařila tekutina, míchejte pak ještě 2-3 minuty.

Těsto z kastrolu přendejte do mísy robotu a pomocí metly ve tvaru K nebo stromečku promíchejte, aby zchladlo a přidaná vajíčka se neuvařila. Do zchladlého těsta zamíchávejte vejce, jedno po druhém, nakonec vmíchejte strouhaný sýr.

Troubu zapněte na 220 °C.

Umíchané těsto dejte do sáčku s hladkou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem tvořte malé bochánky. Trčící špičky lze snadno uhladit prstem namočeným ve vodě. Bochánky potřete rozšlehaným vajíčkem, můžete jemně posypat strouhaným sýrem nebo nahoru položit malý plátek sýru. Vložte do trouby a troubu neotvírejte dřív než budou bochánky krásně naskočené, pečte do zlatavé barvy, trvá to podle velikosti bochánků 10-15 minut.

Upečené bochánky můžete plnit různými náplněmi.

Do Lučiny zamíchejte najemno nakrájenou pažitku, pro pikantnější chuť přidejte prolisovaný česnek.

Měkký tvaroh umixujte s pár sušenými rajčaty naloženými v oleji, dle potřeby přidejte sůl, čerstvě mletý pepř, máte-li rádi, přimixujte pár naložených kapar.

Měkký tvaroh (ve vaničce) smíchejte s čerstvými bylinkami, s najemno nakrájenou šalotkou nebo opět dle chuti můžete přidat česnek.

Našlehejte máslo, přidejte strouhanou nivu nebo jiný sýr s modrou plísní, pro zjemnění měkký tvaroh.