Celkem 0 položek
0 Kč

Co je klaret

22.09.2022

Je patrné, že obliba klaretu vzrůstá, není divu. Je to víno lehké a hlavně svěží, většinou mladé. Doslova překlad je bílé víno z modrých hroznů. Zásadní u klaretů je barva vína. Ta by měla být zlatavá, od světlých odstínů - cibulová, tělová barva. A tak by bylo dobré si ho alespoň trochu představit.

Jaká vína smí nést označení klaret?

Jsou to vína z modrých odrůd, která vznikají bez nakvašení rmutu – pomletých bobulí. Vyrábí se tedy lisováním celých hroznů. Ve výjimečných případech je možné je připravit také ze samotoku ze rmutu.

Klaret vína mají společné to, že jsou jemná, krémová a jednoduchá. A právě díky těmto svým vlastnostem se dokonale hodí především jako pití během teplých letních večerů.

Vína, která vznikají lisováním celých hroznů, jsou svěží, lehká a mají ovocnou chuť. Mohou vás oslovit vůní třešní, broskví nebo jahod. Díky své svěžesti se hodí k rybám i ovocným dezertům.

Trocha historie

Vína, která se v minulosti označovala jako „clairet“ se v Evropě začala objevovat již v 17. století. Protože Angličanům chutnala lehká francouzská červená vína, rozhodli se ve Francii začít v tomto stylu vyrábět také „vin clair“, tedy vína světlá. Tam se ale toto označení příliš nepoužívá a spíš je naleznete jako známá vína s nápisem rosé.

Náš český klaret

Klaret z Moravy je pak obvykle bílé – světlé narůžovělé víno. Je to víno s téměř nebo úplně bílou barvou nebo světle růžové víno, které se vyrábí z modrých hroznů vinné révy. Nejčastěji se používá Rulandské modré, které nemá ve slupce mnoho barviva, ale také Cabernet Sauvignon nebo Svatovavřinecké. Z našeho vinařství můžete okoštovat 2 vína - Cabernet Sauvignon klaret a Rulandské modré klaret.