Celkem 0 položek
0 Kč

Recepty s vínem: Kakaová bábovka s červeným vínem

14.11.2022

Poveď se mně bábovičko, jestli ..… tak tuhle dětskou říkanku jsem opakovala v duchu jako nějakou mantru, jako nějaké zaklínadlo a zároveň jsem hypnotizovala očima vlhkou utěrku na obrácené bábovkové formě, která měla být pomůckou pro uvolnění přichytnutého těsta uvnitř. Při každém silném krátkém trhnutím formou ve vzduchu, přidržujíce pevně talíř ve spodní části, jsem očekávala, že se ta ořechová potvůrka vzdá a opustí teplý pelech formy. Bůh ví proč jsem dala na nějaké babské rady a neřídila se po svém, tak jak to dělávám pokaždé a nevyklopila tu bábovku hned! Tak to tu dlouho nebylo! Nakonec se zadařilo a bábovka se vyloupla v celé své kráse.

A kde vůbec přišla bábovka ke svému jménu?
To přesně nikdo neví. O jejím původu koluje několik verzí, její vznik zamotává hlavy historikům, vědcům studujícím různé kultury i odborníkům zkoumajícím původ slov. Jediné pravdivé na celém jejím příběhu je, že první zmínky o ní na našem území se objevují již v 15. století. Ať už tedy název vznikl jakkoliv a podle čehokoliv, zdá se, že bábovka je sladký klenot, který září po staletí. Rodinné recepty se předávají z generace na generaci. Chráníme si je jako oko v hlavě a zároveň se rádi pouštíme do nových neokoukaných modifikací.
Bábovky by se daly jednoduše označit za nestárnoucí klasiku, ovšem dokáží se velmi rychle a bez okolků jako chameleon přizpůsobovat každé době. A to nejen výběrem použitých surovin. Vznikají také nové designové formy moderního někdy až futuristického vzhledu. Bábovka pak může zůstat běžným moučníkem třeba ke snídani nebo naopak představovat zcela sváteční mnohdy až luxusní záležitost.

K nejoblíbenějším ingrediencím při pečení patří bezesporu čokoláda. Spojení čokolády s vínem by se dalo zařadit mezi trochu netradiční kombinace, ale vzniklá chuť si vás okamžitě získá a vy si ji jednoduše zamilujete. Zkoušíte-li tuto variaci poprvé, vsaďte na klasické spojení hořké čokolády a vína s vyšším obsahem tříslovin a nižším obsahem kyselin, jako jsou např. odrůdy Merlot nebo Cabernet Savignon. Čokoládovou bábovku s vínem můžete navíc doplnit brusinkami či rozinkami macerovanými ve víně a celek podpořit čokoládovou polevou rovněž s přidáním pár lžic červeného vína.

Kakaová bábovka s červeným vínem

150 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
150 g másla (Hera)
3 vajíčka
200 g hladké mouky
2 lžíce kakaa
1-2 lžičky mleté skořice
1 kypřicí prášek do pečiva
150 ml červeného vína

Máslo utřete s cukry do světlé pěny, po jednom zašlehejte žloutky.
Suché ingredience spolu promíchejte.
Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
Do našlehané máslovo-žloutkové pěny vmíchejte po částech suché ingredience a víno. Nakonec lehce vmíchejte bílkový sníh.
Těsto nalijte do vymazané, moukou vysypané bábovkové formy a pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C. Vpichem špejle zjistíte, kdy je bábovka upečená. Po vytažení musí zůstat špejle suchá, tzn. že na není neulpívá žádné nedopečené lepkavé těsto.
Po vytažení z trouby nechte bábovku krátkou chvíli ve formě a pak vyklopte.

Máte-li rádi rozinky nebo brusinky, můžete jimi bábovku ozvláštnit. Jen je předem nechte macerovat ve víně, které pak do těsta i s ovocem přilijete.

Čokoládová poleva:

150 g hořké čokolády
2 lžíce másla
2 lžíce vína

Čokoládu rozehřejte s máslem v mističce nad párou. Miska s čokoládou by se neměla dotýkat vody. Do rozehřáté polevy vmíchejte metličkou víno. Chvíli počkejte až poleva trochu zatuhne a poté s ní přelijte vychladlou bábovku. (horká a řídká poleva by z bábovky hned stekla dolů)