Celkem 0 položek
0 Kč

Svatomartinské víno

21.11.2022

Svatomartinské víno je pro mnoho z nás symbolem příchodu zimy a startem kouzelného předvánočního období. Vidíme ho ve vinařství, vinotékách, supermarketech i na trzích po celé České republice. Víme o něm ale opravdu vše?

Co je Svatomartinské víno?

Jedná se o úplně první vína daného ročníku. Jelikož doba zrání je zde velmi krátká, chuť vína je velmi svěží, suchá a ovocitá.

Důležité je načasování

Špunty od prvních Svatomartinských vín každoročně odlétají 11. 11. v 11 hodin a 11 minut. Tento magický datum startuje novou Svatomartinskou sezónu. A jak dlouho vlastně bude sezóna trvat? Svatomartinské víno najdete na pultech obchodů od 11. 11. do období vánočních svátků.

Jakou má víno trvanlivost?

Víno pod značkou „Svatomartinské víno“ se doporučuje vypít nejpozději do Velikonoc. Pokud ho budete uchovávat delší dobu, mohlo by ztratit svěží chuť a požadovanou kvalitu.

Z jakých odrůd lze Svatomartinské víno vybírat?

Odrůdy, které mohou být označovány za Svatomartinské víno jsou přesně určeny:

Druhou podmínkou je to, že svatomartinská vína musí projít přes vinařskou komisi. Tato komise zároveň stanovuje bodovým systémem, zda víno splňuje požadované vlastnosti a může být prodáváno pod značkou svatého Martina.

Třetí podmínkou je to, že svatomartinská vína musí být suchá. Takže vinař musí vyrobit suché, svěží ovocité víno, které se musí prokázat laboratorním rozborem, že se jedná o suché víno.

Proč označení Svatomartinské?

Označení Svatomartinské vychází ze dne, kdy jsou otvírána první vína, tedy na svátek svatého Martina. Tato tradice vychází již z hluboké minulosti, kdy tento svátek značil příchod sněhu a sedláci měli již uskladněno všechno víno pod střechou bezpečně před mrazem. Zároveň už první vína byla na světě a tak nic nebránilo ochutnávkám.

Jak Svatomartinské víno poznám?

Lahev Svatomartinského vína je označena vždy stejným způsobem. Jedná se o logo, na kterém je podobizna svatého Martina na koni. Láhev musí být opatřená jak záklopkou, uzávěrem s logem, tak na etiketě musí být logo Svatomartinské víno. Toto vše určuje vinařský zákon.

Proč při svátku svatého Martina jíme husu?

Den 11. 11. každoročně odstartuje Svatomartinské hody. Tyto hody vychází již z období hluboké minulosti, kdy se tímto dnem slavil konec podzimu, příchod zimy a období půstu. A proč právě husa? Husa se pojí se starými pověstmi. U obou pověstí je vybráno právě toto zvíře za trest. První pověst říká, že husa svým kejháním rušila bohoslužbu a druhá zase, že svatého Martina vyzradila, když se mezi ně schovával. Další symboliku, kterou husa ve starých dobách nesla je předpověď intenzity zimy. Hospodyně při přípravě husy kontrolovala rozmístění tuku po těle věštila intenzitu nadcházející zimy, na kterou se mají připravit. Ať už je to jakkoliv, k huse se perfektně hodí víno, tak neváhejte a zpříjemněte si příchod zimy tímto výborným nápojem!