Celkem 0 položek
0 Kč

Znojemská vinařská podoblast

22.12.2022

Znojemská vinařská podoblast je počtem obcí druhá a počtem viničních tratí třetí největší vinařská podoblast České republiky. Díky skvělým podmínkám zde révu vinnou pěstovali již v 11. století obyvatelé Velkomoravské říše. O dvě století později byl v centru oblasti, ve Znojmě, založen vinařský cech. Traduje se však, že na úrodných svazích řeky Dyje o mnoho století dříve zasadili první keře révy římští legionáři. Kromě 17. století, kdy vinařství na Znojemsku upadlo zasaženo negativním vlivem třicetileté války, se místní vína těšila vynikající pověsti a byla dodávána na nejvyšší místa – tedy šlechtické stoly včetně těch nejvýznamnějších – na královský stolec.

Kde se nachází?

Znojemská podoblast zasahuje do tří okresů – Znojmo, Třebíč a Brno-venkov. Aktuálně zahrnuje 90 obcí, v jejichž katastrech najdeme celkem 218 viničných tratí. Mezi nejznámější centra oblasti patří Znojmo, Ivančice, Miroslav, Dolní Kounice nebo obce Šatov, Nový Šaldorf, Hnanice, či Lechovice. Na jihu na ni navazuje rakouská vinařská oblast Weinviertel. Znojemská podoblast leží ve srážkovém stínu Českomoravské vrchoviny, což společně se složením půdy dává pochopitelně vínům, vzešlých z této oblasti, charakteristické vlastnosti. Konkrétně kamenité, sprašové a štěrkopískové půdy propůjčují vínům vytříbené aroma.

Jaká vína jsou pro znojemskou oblast typická?

Vzhledem k rozsáhlé rozloze to není jen jedna odrůda, dokonce ani jeden typ révy. Z bílých vín jsou to především Veltlínské zelené, Müller ThurgauSauvignon, Ryzlink rýnský a Pálava. Skvělé kvality dosahují i odrůdy Rulandské bíléRulandské šedé. Červené odrůdy pak reprezentují André, Cabernet Sauvignon, Frankovka, Portugalské modré, Rulandské modré, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe. Těmto odrůdám se daří po celé oblasti, přesto však některé z nich někde vzkvétají více, než jinde. Příkladem za všechny je „kounická Frankovka“, jež směle konkuruje vínům zahraničních výrobců.

Znojemská vinařská podoblast se dostává do širokého povědomí milovníků vína. Místní vinaři a obce na rostoucí poptávku zareagovali briskně, nabídkou ochutnávek, ubytováním, pořádáním vinařských akcí a vybudováním vinařské stezky. Se svými 165 kilometry je nejdelší takovou stezkou v České republice a spojuje celkem pětapadesát vinařských obcí. Pokud se po ní rozhodnete vydat, můžete se rozhodnout, zda si vyberete úsek podle preferované odrůdy nebo náročnosti terénu.

Ve znojemské vinařské podoblasti je rozhodně co obdivovat. Kromě chutných vín také architekturu, zákoutí vinařských uliček, křivolaké sklepy Nechte se zlákat nevšedními chutěmi, vůněmi, výhledy a zážitky. Máte je na dosah ruky – ve znojemské vinařské podoblasti.