Celkem 0 položek
0 Kč

Velikonoce a víno

20.03.2023

Velikonoce jsou obdobím radosti, slavení příchodu jara a společného stolování. A co by to bylo za svátky bez dobrého jídla a pití? Pokud se chystáte hostit rodinu a přátele, nezapomeňte na vhodné skloubení jídel s vínem. Jak ale vybrat vhodné víno, které podtrhne chuť svátečních specialit? Které odrůdy vybrat a kdy podávat? S naším návodem se stanete hvězdou letošních Velikonoc a vaše hostina se stane legendární!

Kde začít?

První věc, na kterou byste měli při výběru vína myslet, je druh jídla, které bude na stole. Plánování je základem úspěchu. Sepište si plánované menu na velikonoční svátky a nákup vína nechte až nakonec. Každé jídlo se hodí k jinému druhu vína a špatným spojením můžete zničit celý gastronomický zážitek.

Držíme se tradice

Pokud máte na stole čistě tradiční jarní jídla, jako je telecí, jehněčí, kůzlečí nebo jarní zelenina, doporučujeme bílé víno s vyšší kyselostí. Ideálním příkladem může být Veltlínské zelené. Ptáte se proč? Kyselost vína pomáhá rozbít tuky v jídle a osvěží chuťové buňky.

Vepřové jako hlavní chod

Vydáteli se méně tradičním směrem a na plánovaném menu je šunka nebo jiné vepřové maso, doporučujeme zvolit červené víno. Vepřové maso se hodí k vínu s nižším obsahem kyselin a vyšším obsahem tříslovin. Třísloviny ve vínu pomáhají zvládnout mastné jídlo a dodají mu charakteristickou chuť. U vepřového masa je správnost výběru vína zvláště důležitá, kvůli přílišné sytosti pokrmů. Víno zde dopomůže hostům k lepšímu trávení a nebudou z vaší hostiny odcházet s těžkým žaludkem. Vhodnou odrůdou může být například Rulandské modré.

Ryba udělá váš stůl slavnostnější

Velikonoční menu s rybou v současné době roste na popularitě. Ryba je dietní, lehká, nápaditá a dokáže zapůsobit slavnostním dojmem. Při volbě rybího menu doporučujeme bílé víno s nižším obsahem kyselin a vyšším obsahem ovoce. Kyselost v tomto případě může být příliš intenzivní a narušit jemnou chuť ryby. Rybí speciality skvěle podtrhnete odrůdou Chardonnay, která nadchne především ženské osazenstvo, muži však tímto vínem v žádném případě nepohrdnou.

Vegetariánské jarní menu

Velikonoce lze pojmout i zcela vegetariánsky. Pokud je na menu jaro v podobě špenátu, kopru, petrželky nebo cibule, je nejlepší nabídnout bílé víno se střední kyselostí. Toto víno zvládne perfektně obohatit servírovanou zeleninu a nezkazí její chuť. Vhodnou odrůdou k takto laděnému menu je Sauvignon Blanc.

Dezert nesmí chybět

Tak jako u každé hostiny, tak ani na Velikonoce nesmí dezert nikdy chybět. Mezi tradiční dezerty bezpochyby patří beránek, mazanec nebo jidáše. Chuť těchto dezertů perfektně podtrhne sladké víno. Zkuste například Portské, které dokáže zvládnout intenzivní chuť mazance i sušší strukturu beránka nebo jidáše. Jestliže zvolíte odlehčenou variantu dezertu a na svátečním stole se objeví ovocné dezerty, jako je ovoce s šlehačkou, nabídněte k nim bílé suché víno s vyšší kyselostí. Kyselost vynikne v kontrastu s ovocem a vytvoří dokonalou chuť. Skvěle zde poslouží Veltlínské zelené nebo Rulandské šedé.

A rada na závěr

Perfektní chuť vína a jídla tvoří především atmosféra a dobrá společnost. Hoďte o Velikonocích starosti všedních dní za hlavu a nechte se unášet svátečním hodováním a posezením s přáteli.

Tipy na velikonoční akce 2023

Níže přinášíme seznam vybraných akcí spojených s velikonočním i předvelikonočním obdobím v roce 2023.