Celkem 0 položek
0 Kč

Je pozdní sběr lepší víno? / Přívlastková vína

07.06.2023

Když se řekne 'pozdní sběr', většina zákazníků se zarazí a začne přemýšlet o vyšší kvalitě vína. Je ale opravdu pozdní sběr lepší víno? To je otázka, která si zaslouží pozornost!

Co znamená pozdní sběr?

Pozdní sběr je technika vinařství, která spočívá v odkládání sklizně hroznů až do doby, kdy jsou plně zralé. Obvykle je tento sběr prováděn o několik týdnů nebo dokonce měsíců později než u standardní sklizně. Hrozny mají delší dobu k vyzrávání na keři, což umožňuje větší koncentraci cukru a aromatických látek.

Vinice

Proč je pozdní sběr spojován s vyšší kvalitou vína?

Jedním z důvodů, proč je pozdní sběr spojován s vyšší kvalitou vína, je zvýšený obsah cukru v hroznech. Vyšší cukernatost se projevuje vyšším obsahem alkoholu po fermentaci, což může přidat plnost a bohatost do vína. Rovněž je pravdou, že víno vyrobené z pozdní sklizně může mít vyšší koncentraci ovocných a aromatických látek přidávající vínu komplexnost a hloubku.

Je pozdní sběr zárukou kvality vína?

Kvalita vína není rozhodně jen otázkou pozdního sběru. Existuje mnoho faktorů, které ovlivňují výslednou chuť a kvalitu vína. Důležitými faktory jsou bezpochyby odrůdy hroznů, půda, podnebí, techniky vinaře a mnoha dalších vlivů. Každý výrobní proces má svá specifika a každý ročník je odlišný.

Zavděčíte se s pozdním sběrem každému?

Důležité je si uvědomit, že pozdní sběr nemusí být pro každého. Někteří lidé upřednostňují svěžest a živost mladších vín s nižším obsahem alkoholu. Víno z pozdní sklizně může být mnohem sladší a těžší na chuť, což může některé lidi odradit.

A co jsou vlastně přívlastková vína?

Přívlastek může být přiřazen k jakostním vínům pocházejícím z vinic registrovaných v České republice a následně projdou deklarační zkouškou. Jedním z těchto přívlastků je právě onen zmíněný pozdní sběr. V České republice existuje celkem pět přívlastků, které mohou zdobit etiketu českých vín a základním měřítkem je cukernatost vína:

  • Kabinetní – minimální cukernatost 19°
  • Pozdní sběr – minimální cukernatost 21°
  • Výběr z hroznů – minimální cukernatost 24°
  • Výběr z bobulí – minimální cukernatost 27°
  • Výběr z cibéb – minimální cukernatost 32°

A rada na závěr …

Pozdní sběr může přinést vína s výjimečnou kvalitou, ale záleží na individuálních preferencích každého jednotlivce. Je důležité ochutnat různá vína a objevit své vlastní chuťové preference. Víno je subjektivní záležitostí a každý z nás má rád něco jiného. Ať už máte rádi pozdní sběr nebo jiné typy vín, vždy si plnými doušky užívejte zkoumání a objevování světa vína.

Víno bílé pozdní sběr