Celkem 0 položek
0 Kč

Jak dlouho vydrží otevřené víno

24.08.2023

Když si přinesete domů lahodnou láhev vína, ale rozhodnete se ji nevypít celou najednou, vzniká otázka, jak dlouho toto otevřené víno vydrží. Je vůbec možné několik dní skladovat otevřené víno? Nezmění svoji chuť? Mohu životnost vína prodloužit správným skladováním? Představíme vám hlavní faktory, které ovlivňují trvanlivost otevřené láhve vína a poskytneme několik užitečných tipů, jak prodloužit životnost tohoto výborného nápoje. S našimi radami už žádné víno neskončí v odpadních rourách!

Víno je organická látka a po otevření začíná reagovat s kyslíkem ve vzduchu. Tato reakce může postupně ovlivnit chuť, vůni a kvalitu vína. Trvanlivost otevřené láhve vína závisí na několika klíčových faktorech:

  1. Typ vína:

Každý druh vína disponuje odlišnou schopností trvanlivosti po jeho otevření. Vína s vyšší kyselostí, jako je bílé nebo růžové víno, mají tendenci vydržet déle než vína červená.

  1. Kvalita vína:

Vyšší kvalita vína obecně nabízí delší trvanlivost. Vína s vyšším obsahem alkoholu a tříslovin mají obecně větší stabilitu.

  1. Skladování:

Správné skladování otevřené láhve vína je klíčové pro prodloužení její životnosti. Je důležité udržovat láhev chlazenou a chráněnou před přímým slunečním zářením. Existuje také mnoho typů zátek na vakuové utěsnění, které pomáhají odstranit přebytečný kyslík z láhve a prodlužují tak její trvanlivost.

V závislosti na výše uvedených faktorech se obecně doporučuje následující délky skladování otevřené láhve vína:

  • Bílé víno: Běžně vydrží 3 až 5 dní, při využití vakuového utěsnění může vydržet až 7 dní.
  • Růžové víno: Podobně jako bílé víno, obvykle vydrží 3 až 5 dní, při použití vakuové zátky až 7 dní.
  • Červené víno: Červená vína mají tendenci vydržet kratší dobu než bílá nebo růžová vína. Obecně se doporučuje vypít je do 2 až 3 dnů.

Tyto časové údaje jsou pouze orientační a mohou se lišit v závislosti na konkrétním víně a skladovacích podmínkách. Vaše smysly v tomto ohledu hrají také zásadní roli. Pokud víno začne měnit vůni a chuť nebo pokud se ztrácí jeho charakteristické vlastnosti, je nejlepší ho spotřebovat co nejdříve, než bude úplně pozdě.

Jak prodloužit životnost otevřené láhve vína?

Pro prodloužení životnost otevřené lahve vína, existuje několik užitečných tipů:

  1. Chlaďte víno:

Udržování otevřené lahve vína v chladničce pomáhá zpomalit reakci s kyslíkem a prodlužuje její životnost.

  1. Vakuové utěsnění:

Použití vakuového uzávěru odstraní přebytečný kyslík z láhve a může prodloužit trvanlivost vína o několik dní.

  1. Přelévání do menší nádoby:

Přelití zbývajícího vína do menší nádoby, snižuje plochu kontaktu s kyslíkem a pomáhá výrazně prodloužit životnost.

  1. Použití dusíku:

Existují také zařízení, která umožňují přidání dusíku do láhve, čímž se vytvoří ochranná vrstva bránící kontaktu s kyslíkem.

Pamatujte, že každé víno je trochu jiné, a proto je důležité vyzkoušet různé metody skladování a najít tu nejlepší pro vaše oblíbené víno. Ať vám víno chutná!