Celkem 0 položek
0 Kč

Alkohol při kojení: Ano či ne

25.09.2023

Kojení je jednou z nejintimnějších a nejkrásnějších aktivit, které pojí matku a její milované dítě. S touto úlohou však mohou vzniknout otázky a dilemata ohledně toho, co můžete a nemůžete konzumovat během tohoto náročného a krásného období. Jednou z častých otázek je: Můžete pít víno při kojení? A pokud ne, jak jinak vyřešit společenské události, kde se konzumace alkoholu tak nějak předpokládá?

Víno a kojení

Když jde o konzumaci alkoholu během kojení, je třeba být obezřetný a vzít v úvahu několik důležitých faktorů:

Rychlost metabolismu

Alkohol vstupuje do mateřského mléka a může se tak dostat miminku během kojení. Rychlost metabolismu alkoholu se u každého člověka liší. Některé ženy mohou alkohol zpracovat rychleji než jiné. To znamená, že i při konzumaci malého množství alkoholu může být v mateřském mléce u někoho přítomný déle a u někoho skoro vůbec. Řešením může být předem si odstříkat (pomocí odsávačky mléka) a zamrazit mateřské mléko, pokud je plánováno požití alkoholu.

Množství alkoholu

Množství alkoholu, které může matka konzumovat, je také důležité nezanedbat. Většina zdravotníků a odborníků doporučuje, aby ženy, které kojí, omezily konzumaci alkoholu na minimální hodnoty, pokud vůbec. Malé množství alkoholu (např. jedna sklenička vína nebo malé pivo) by pravděpodobně nemělo mít vážné negativní dopady na dítě.

Časový odstup

Pokud se matka rozhodne vypít alkohol, je doporučeno, aby počkala několik hodin, než znovu kojí. To umožní tělu získat čas, aby metabolicky zpracovalo přijatý alkoholu a jeho koncentrace v mateřském mléce byla takřka mizivá.

Alternativy a možnosti řešení

Pokud máte v plánu společenskou událost, kde bude nasnadě dopřát si skleničku vína, můžete zvážit několik alternativ:

  • Můžete se rozhodnout nepít alkohol během období kojení vůbec a zvolit si jiný způsob, jak si událost užít. Existuje mnoho bezalkoholických nápojů, které mohou být překvapivě chutné a osvěžující. Existuje víno i šampaňské, které alkohol vůbec neobsahuje. Koneckonců to může být také dobrá příležitost k tomu, aby i ostatní hosté poznali nové možnosti. Nadšené mohou být třeba těhotné ženy anebo řidiči. Pokud jste pozvaní někam, kde pravděpodobně taková alternativa nebude, klidně přineste sebou láhev nealkoholického vína jako dárek hostitelům a rovnou společně ochutnejte.
  • Pokud jste na společenské události a cítíte se nepřipraveni konzumovat alkohol, můžete se předem domluvit s partnerem nebo blízkými osobami, aby vám byla poskytnuta podpora a porozumění vašim potřebám. Aby stáli za vámi, když sklenku odmítnete.
  • Další možností je naplánovat alkoholové události mimo období, kdy aktivně kojíte. To vám umožní užít si víno nebo jiný alkoholický nápoj bez obav, že by to mohlo mít nějaký vliv na vaše dítě. Odložte oslavu narozenin třeba o pár měsíců.

Kojení je pro matky a děti zvláštní a důležitý čas. Při konzumaci alkoholu je třeba být obezřetný a vzít v úvahu výše uvedené faktory. Pokud se rozhodnete pít víno nebo jiný alkohol během kojení, mějte na paměti množství, časový odstup a svůj vlastní metabolismus. Mnoho žen volí zdržet se alkoholu během tohoto období, což je zdravější a bezpečnější volba pro dítě. Vždy je také dobré konzultovat své rozhodnutí s lékařem či odborníkem na kojení, abyste měli jistotu, že děláte to nejlepší pro své dítě.

Společenské události si lze stále užívat i bez alkoholu. Je to skvělá příležitost pro objevování nových bezalkoholických nápojů a užívání si přítomnosti rodiny a přátel. Klíčové je, aby vaše rozhodnutí bylo v souladu s vašimi hodnotami a pohodlím a aby bylo vždy prioritou zdraví vašeho dítěte.