Celkem 0 položek
0 Kč

Jak správně pečovat o vinné sklo

31.10.2023

Ruční mytí vs. myčka na nádobí

Jedna z nejčastějších otázek, které se týkají péče o vinné sklo, je, zda lze sklenice mýt v myčce na nádobí. Odpověď na tuto otázku není úplně jednoznačná. Některé vinné sklenice jsou vyrobeny tak, že jsou s myčkou na nádobí kompatibilní, zatímco jiné ne. Je proto důležité zjistit, z jakého materiálu jsou vaše sklenice a zda jsou určeny k mytí v myčce. Obvykle to najdete na štítku nebo v návodu od výrobce.

Pokud jsou vaše sklenice vhodné pro myčku, je stále důležité dbát na několik zásad:

  • Nevkládejte je příliš blízko sebe: Sklenice by se neměly dotýkat ani se příliš blízko přiblížit k jiným nádobám. To zabraňuje poškrábání a praskání skla během mytí.
  • Vyhněte se agresivním mycím prostředkům: Volte jemné mycí prostředky, které neobsahují abrazivní látky. Ty mohou poškodit povrch skla.
  • Nepoužívejte horkou vodu: Prudký teplotní šok může způsobit prasknutí sklenic. Proto je vhodné používat studenou nebo teplou vodu.

A hlavně pozor na produkty, které rozhodně nejsou vhodné pro mytí v myčce nádobí. Jsou to například různé sklenice zdobené zlatem nebo platinou.

Ruční mytí vinných sklenic

Pokud vaše sklenice nejsou určeny pro myčku na nádobí nebo si chcete být jisti, že budou pečlivě ošetřeny, je ruční mytí nejlepší volbou. Zde je postup, jak na to:

Potřebujete:

  • Teplou vodu
  • Mírný mycí prostředek (např. tekutý mýdlo pro nádobí)
  • Samotné vinné sklenice

Postup:

  • Opláchněte sklenice: Nejprve opláchněte sklenice teplou vodou, abyste odstranili většinu zbytků vína a usnadnili si mytí.
  • Použijte mírný mycí prostředek: Do dřezu napusťte teplou vodu a přidejte trochu mírného mycího prostředku. Nikdy nepoužívejte příliš silné chemikálie, které by mohly sklo poškodit.
  • Jemně myjte sklenice: Sklenice myjte jemně houbičkou nebo měkkou houbou. Dbejte na to, abyste sklenice neotřásali a nevystavovali je prudkým tlakům.
  • Opláchněte, osušte a vyleštěte: Sklenice důkladně opláchněte teplou vodou, aby nezůstaly žádné zbytky mycího prostředku. Poté je osušte utěrkou nebo papírovým ubrouskem a vyleštěte.

Leštění

Při leštění se vždy začíná otřením základny, tedy podstavce sklenice. Po té se jemně otře zevnějšek sklenice od stopky až k ústí. A nakonec se přes okraj pokračuje dovnitř kalichu. Proti světlu můžete průběžně kontrolovat čistotu skla a potřebná místa doleštit. Nezapomeňte, že vyleštěné části skla pak přidržujeme již pouze přes utěrku.

Skladování vinných sklenic

Správné skladování je také důležité pro udržení vinných sklenic v dobrém stavu. Zde je několik tipů:

  • Neskladujte je dohromady: Sklenice by se neměly dotýkat ani třít o sebe, když jsou uloženy. Ideálně by měly být skladovány tak, aby byly odděleny, například na speciálních držácích nebo háčcích.
  • Skladujte je ve vzpřímené poloze: Pokud máte místo, sklenice skladujte ve vzpřímené poloze. Tím se minimalizuje riziko poškrábání a praskání.
  • Chraňte je před prachem: Pokud sklenice nebudete používat dlouhou dobu, zakryjte je ubrouskem nebo speciálními vinylovými obaly, aby se na ně nedostal prach.

Pravidelná údržba

Pravidelná údržba je klíčem k dlouhé životnosti vinných sklenic. Pravidelně kontrolujte sklo na případné škrábance nebo praskliny. Pokud nějaké objevíte, sklenici raději vyřaďte, aby nedošlo k nebezpečnému prasknutí během používání.

S tímto návodem na péči o vinné sklo budete mít jistotu, že vaše sklenice budou vždy připraveny na to nejlepší víno a neztratí svou krásu. Díky této jednoduché péči si budete moci vychutnat víno naplno a těšit se z každého lahodného doušku.

Pečlivá péče o vinné sklenice je nejen zárukou jejich dlouhé životnosti, ale také způsobem, jak si udržet výjimečný zážitek z pití vína. Ať už se jedná o romantickou večeři nebo společenskou událost s přáteli, kvalitní vinné sklo přidává do každého okamžiku něco zvláštního. Buďte proto opatrní s péčí a láskou k vašim sklenicím a nechte je zářit stejně jako víno, které z nich pijete.