Celkem 0 položek
0 Kč

Dělení vína podle cukernatosti

26.05.2021

Rádi byste se vyznali více ve víně? Je jedno zda chcete zapadnout mezi světaznalé kamarády nebo zapůsobit na drahou polovičku, ale v našem článku se teď můžete dočíst, v čem spočívá rozdíl mezi suchým a polosuchým vínem.

Jednou ze základních možností jak dělit víno, je totiž dělení vína podle cukernatosti. V tomto případě mluvíme o obsahu zbytkového cukru. Právě množství zbytkového cukru dotváří chuť vína a určuje, zda víno zařadíme mezi suché, polosuché, polosladké nebo sladké.

Přesto hovoříme-li o víně a cukru, můžeme se setkat hned se dvěma pojmy. Jde o cukernatost hroznů a o zbytkový cukr. Tyto dvě hodnoty jsou naprosto rozdílné a nesmíme je zaměňovat. Cukernatost nám totiž popisuje množství cukru ve vylisované šťávě, tedy v moštu z vinných hroznů. Čím déle hrozny na vinici zrají, tím vyšší cukernatosti pochopitelně dosáhnou. To má vliv především na kvalitu vína. Tato cukernatost se měří ve stupních normalizovaného moštoměru (°NM). Tato hodnota je základem pro klasifikaci vína podle třídy. Zbytkový cukr je takový cukr, který nespotřebovaly kvasinky při procesu kvašení během výroby vína. Ten zůstává ve víně a ovlivňuje jeho sladkost a tím pádem i chuť a buket. Měří se v gramech na litr a jeho obsah dává hodnoty pro členění na vína sladká, polosladká, polosuchá a suchá.

Suchá vína

Suchá vína jsou pochopitelně ta nejméně sladká. Obsah zbytkového cukru nepřekračuje 4 gramy na litr. Taková vína jsou kyselejší, mají říznou chuť a především pak ta bílá vás dokážou výborně osvěžit. Do této kategorie bychom zařadili například Ryzlink rýnský, Rulandské šedé anebo Sauvignon.

Polosuchá vína

Polosuché víno je logicky o něco sladší než to suché. Ale pořád není natolik sladké, aby se dalo označit jako sladké. Obsah zbytkového cukru se u těchto typů vín pohybuje v rozmezí 4,1 – 12 gramů na litr. Takováto polosuchá bílá, růžová i červená vína mají obvykle vyšší koncentraci alkoholu a výraznější buket. Typickými zástupci jsou Muškát moravský a Tramín červený.

Polosladká vína

Rozdíl mezi polosladkým a polosuchým vínem je markantní. Polosladká vína totiž mohou obsahovat až 45 gramů zbytkového cukru na litr. Ochutnat můžete například .

Sladká vína

Za sladká vína označujeme taková, která obsahují více jak 45 gramů zbytkového cukru na litr. Rozdíl mezi polosuchým a sladkým vínem skutečně pozná i naprosto nezkušený konzument. Jejich chuť nejlépe vynikne se sladkými pokrmy, dezerty a tučnými jídly. Sladká vína budou vyrobena ze sladkých hroznů, kterým bylo dopřáno dlouhé zrání. A tak se obvykle jedná o vína přívlastková. Řadíme sem i speciality jako jsou slámová a ledová vína. Pochopitelně sem patří i ty nejznámější zástupci sladkých vín – Pálava, Tokaj a Furmint.

Nezapomeňte, nejdříve se podávají vína suchá a pak se přechází ke sladším typům. Kvalitní víno najdete napříč všemi kategoriemi.

Odrůdy, které uvádíme pod vysvětlením jsou pouze orientační. Velice závisí na samotném vinaři a použité technologii zpracování hroznů. Klidně se pak může stát, že ochutnáte úplně skvělou šťavnatou a zcela suchou Pálavu a naopak Ryzlink rýnský v kvalitě výběru z hroznů, který bude sladký. Při hodnocení vína suché, polosuché, polosladké a sladké je velice důležitý obsah kyselin ve víně. To sice nejsou povinné údaje na etiketě u vína, ale při koupi vína je to zásadní informace.