V době 27.6.-6.7.2025 nebudeme vyřizovat objednávky z našeho eshopu.
Prodejna vinařství funguje bez omezení.
Děkujeme za pochopení Vinařství Plaček

Dělení vína podle cukernatosti

Rádi byste se vyznali více ve víně? Je jedno zda chcete zapadnout mezi světaznalé kamarády nebo zapůsobit na drahou polovičku, ale v našem článku se teď můžete dočíst, v čem spočívá rozdíl mezi suchým a polosuchým vínem.

Jednou ze základních možností jak dělit víno, je totiž dělení vína podle cukernatosti. V tomto případě mluvíme o obsahu zbytkového cukru. Právě množství zbytkového cukru dotváří chuť vína a určuje, zda víno zařadíme mezi suché, polosuché, polosladké nebo sladké.

Přesto hovoříme-li o víně a cukru, můžeme se setkat hned se dvěma pojmy. Jde o cukernatost hroznů a o zbytkový cukr. Tyto dvě hodnoty jsou naprosto rozdílné a nesmíme je zaměňovat. Cukernatost nám totiž popisuje množství cukru ve vylisované šťávě, tedy v moštu z vinných hroznů. Čím déle hrozny na vinici zrají, tím vyšší cukernatosti pochopitelně dosáhnou. To má vliv především na kvalitu vína. Tato cukernatost se měří ve stupních normalizovaného moštoměru (°NM). Tato hodnota je základem pro klasifikaci vína podle třídy. Zbytkový cukr je takový cukr, který nespotřebovaly kvasinky při procesu kvašení během výroby vína. Ten zůstává ve víně a ovlivňuje jeho sladkost a tím pádem i chuť a buket. Měří se v gramech na litr a jeho obsah dává hodnoty pro členění na vína sladká, polosladká, polosuchá a suchá.

Suchá vína

Suchá vína jsou pochopitelně ta nejméně sladká. Obsah zbytkového cukru nepřekračuje 4 gramy na litr. Taková vína jsou kyselejší, mají říznou chuť a především pak ta bílá vás dokážou výborně osvěžit. Do této kategorie bychom zařadili například Ryzlink rýnský, Rulandské šedé anebo Sauvignon.

Polosuchá vína

Polosuché víno je logicky o něco sladší než to suché. Ale pořád není natolik sladké, aby se dalo označit jako sladké. Obsah zbytkového cukru se u těchto typů vín pohybuje v rozmezí 4,1 – 12 gramů na litr. Takováto polosuchá bílá, růžová i červená vína mají obvykle vyšší koncentraci alkoholu a výraznější buket. Typickými zástupci jsou Muškát moravský a Tramín červený.

Polosladká vína

Rozdíl mezi polosladkým a polosuchým vínem je markantní. Polosladká vína totiž mohou obsahovat až 45 gramů zbytkového cukru na litr. Ochutnat můžete například .

Sladká vína

Za sladká vína označujeme taková, která obsahují více jak 45 gramů zbytkového cukru na litr. Rozdíl mezi polosuchým a sladkým vínem skutečně pozná i naprosto nezkušený konzument. Jejich chuť nejlépe vynikne se sladkými pokrmy, dezerty a tučnými jídly. Sladká vína budou vyrobena ze sladkých hroznů, kterým bylo dopřáno dlouhé zrání. A tak se obvykle jedná o vína přívlastková. Řadíme sem i speciality jako jsou slámová a ledová vína. Pochopitelně sem patří i ty nejznámější zástupci sladkých vín – Pálava, Tokaj a Furmint.

Nezapomeňte, nejdříve se podávají vína suchá a pak se přechází ke sladším typům. Kvalitní víno najdete napříč všemi kategoriemi.

Odrůdy, které uvádíme pod vysvětlením jsou pouze orientační. Velice závisí na samotném vinaři a použité technologii zpracování hroznů. Klidně se pak může stát, že ochutnáte úplně skvělou šťavnatou a zcela suchou Pálavu a naopak Ryzlink rýnský v kvalitě výběru z hroznů, který bude sladký. Při hodnocení vína suché, polosuché, polosladké a sladké je velice důležitý obsah kyselin ve víně. To sice nejsou povinné údaje na etiketě u vína, ale při koupi vína je to zásadní informace.