Celkem 0 položek
0 Kč

PiWi odrůdy

30.09.2021

PIWI je zkratka z německého slova „pilzwiderstandsfähige Rebsorten“, což v překladu znamená, že tato odrůda vinné révy je odolná vůči houbovým chorobám. Mezi takovéto choroby se řadí například plíseň révy či padlí révy, které často ohrožují úrodu vinné révy, čímž velmi znepříjemňují život vinařům. Ti jsou nuceni používat různé pesticidy a přípravky, aby před těmito chorobami svůj sad ochránili.

Ovšem v případě této odrůdy, která je proti těmto chorobám opravdu velmi odolná, není nutné používat herbicidy ani jiné přípravky na hubení plísní a hub. Tato důležitá vlastnost umožňuje ekologickým pěstitelům vyrobit z neošetřených hroznů vinné révy kvalitní a chutné víno, které může být v některých zeměpisných podmínkách dokonce i v BIO kvalitě.

Jak je možné, že PIWI odrůdy jsou tak odolné vůči plísňovým chorobám?

Odpovědí je hypersenzitivita, tedy přecitlivělost. Listy napadené konkrétní chorobou reagují na tuto chorobu velice citlivě, a tedy po krátké době zčernají a odpadnou. Díky tomu se nestihne plíseň rozšířit na další listy, čímž jsou tyto uchráněny. V takovémto prostředí se navíc není plíseň schopná množit, což opět napomáhá celkové ochraně rostliny.

Vína vyráběná z PIWI odrůd

Vína vyráběná z PIWI odrůd jsou mezi konzumenty oblíbená pro jejich příjemné ovocné aroma, živou kyselinku a tendenci vytvářet víno se zbytkovým cukrem. Taktéž suchá vína jsou však výborná. PIWI odrůdy zkrátka lidem chutnají a není se čemu divit. Z PIWI odrůd lze totiž vyrobit i víno jakostní, a taktéž jakostní s přívlastkem.

Nejoblíbenější PIWI odrůdy

Jednou z vůbec nejoblíbenějších PIWI odrůd se stal Hibernal. Ten dokonce v popularitě předčil i léty ověřenou a hojně konzumovanou Pálavu. Hibernal však není jedinou odrůdou vinné révy, která se z PIWI odrůd hojně využívá. Známé a v České republice oblíbené jsou také Mezling, Solaris, Regent a v neposlední řadě také Cabernet blanc.