Celkem 0 položek
0 Kč

Recepty s vínem: Sirup do svařeného vína

16.11.2021

Na každém ročním období je třeba hledat vždy něco krásného a pozitivního. A tak když se v polovině října všechny stromy, stromky, keře a keříky zabalí do teplých tónů žluté přes oranžovou až k červené a hnědé a když na tyhle pohyblivé stromové lampy a žárovky dopadnou sluneční paprsky a ony se celé rozzáří, říkám si v duchu, že i zarputilým odpůrcům podzimu musí v tuto chvíli srdce blahem zaplesat a tenhle barevně tichý koncert jim na tváři hřejivý a milý úsměv vyčarovat.

Ale se změnou času, po Svátku Všech Svatých a Dušičkách se podzim přehoupne do jiné dimenze. Barevné listí začne pomalu opadávat a poletovat v mrazivém větru a rána jsou mlhavá, nevlídná a odpoledne se začíná stmívat poněkud rychleji a dřív. Začíná období, kdy bychom se nejraději zachumlali do deky a schoulili se v křesle nebo gauči třeba s knihou v ruce. Jindy si pustíme oblíbený film, hudbu nebo jen tak bezmyšlenkovitě koukáme do prázdna nebo si své myšlenky v hlavě mlčky srovnáváme při pohledu na praskající oheň v krbu. A to je ta pravá chvíle, kdy si do hrníčku nalejeme něco dobrého a teplého, abychom všechny ty podzimní chmury a melancholie zahnaly.

Sirup do svařeného vína

Ať už si dáte do hrníčku bylinkový čaj, kakao, dýňové Café latte, punč nebo svařené víno, každý z těchto nápojů lenivou podzimní atmosféru a sladké nic nedělání příjemně doladí. A u toho posledního nápoje, u svařeného vína, bych se vážně přimlouvala za použití dobrého vína. Pokud si na zdánlivě obyčejném svařáku chcete pochutnat, je třeba sáhnout po opravdu dobrém a kvalitním vínu. Neříkám, že to musí být zrovna archivní edice.
Naštěstí dávno je pryč doba, kdy se svařák vaříval z nejlevnějších krabicových vín v dobré víře, že přidáme-li ve správné míře koření a více cukru, bude lahodnější a pár plátků citronu z něj udělá krále podzimních nápojů. Možná jsou tu mezi námi i pamětníci, kdy tajemství, co je uvnitř láhve, znal jen Sklepmistr a Klášterní tajemství nebylo také nikdy prozrazeno.

Nechce-li se vám stále hlídat zásoby koření, abyste měli doma po ruce dostatek hřebíčku a skořice, připravte si do svařeného vína sladký karamelový kořeněný sirup. Stačí pak přidat pár lžic sirupu do vína a lahodný nápoj je v mžiku hotový. Dozdobíte -li lahvičky se sirupem páskou s vánočním motivem, šňůrkou či stuhou, nalepíte ručně psanou etiketu, získáte tak skvělý home made jedlý dárek pro své blízké, milé nebo jen příležitostné návštěvníky, kterému se moderně říká DIY dárek.

Svařené víno s ovocným sirupem

SIRUP DO SVAŘENÉHO VÍNA

1 kg cukru
1 l vody
25 g badyánu
20 g hřebíčku
30 g celé skořice
10 g nového koření
4 tobolky kardamomu
kůra z citronu
kůra z pomeranče
nebo kandovaná kůra

Netroufáte-li si na poprvé na celou dávku, uvařte si sirup na zkoušku jen z poloviční dávky. Kůru citronu a pomeranče okrájejte škrabkou a jen tence tu vrchní část, bílá část kůry je totiž hořká.

Cukr nasypte do vyššího většího hrnce a bez míchání ho nechte na mírném plameni rozpouštět. Ke konci rozpouštění s již částečně vzniklým karamelem už raději míchám. Jakmile získá karamel zlatavou barvu, přilijte opatrně po částech vodu. Na tmavohnědou barvu rozhodně nečekejte, to už má karamel hořkou chuť.

Buďte opravdu velmi opatrní, žádné rychlé hrknutí vody najednou, karamel je totiž velmi horký, v mžiku se část vody odpaří, nad hrncem se vytvoří pára a v hrnci karamelové krátery. Pozor, karamel může také prskat!
Přiveďte obsah hrnce k varu, aby se všechen karamel ve vodě rozpustil. Přihoďte koření a kůry, povařte 5 minut. Odstavte z plotny, přiklopte hrnec pokličkou a nechte do druhého dne v chladu louhovat. Následující den sirup přeceďte do čistých suchých lahví.

Recept svařené víno se sirupem

Návod k podávání:
200 ml vína (červené nebo bílé) zahřejte, ale nevařte, jen lehce nechte zpěnit, přidejte 2 polévkové lžíce sirupu nebo podle vaší chuti.
Červený svařák ozdobte kolečkem čerstvého pomeranče, bílý citronem nebo přidejte pár rozinek a užívejte si domácí pohodu.

Blog s recepty od paní Růžičkové