Celkem 0 položek
0 Kč

Recepty s vínem: Boží milosti

22.04.2022

První láska je už z podstaty toho, že je první, krásná, zvláštní, neopakovatelná. Může být pevná a stálá na celý život, ale také může zmizet a vypařit se jako pára nad hrncem. Vzpomínky na ni pak zůstanou všelijaké, mohou přinášet rozmanité pocity od těch příjemně mrazivě šimrajících v břiše až po takové, ze kterých se vám naopak udělá kopřivka po těle. Doufám, že ty milé a příjemné nad těmi strašidelnými převažují.

Moje kamarádka, od které mám následující recept, má vzpomínky na svou první lásku doslova sladké a možná jsou i křehké jako Boží milosti samy. Podrobnosti jsme spolu nerozebíraly, ale jak na těsto pro tohle skoro zapomenuté sladké pečivo, to se rozpovídala.

Recept pochází z rodiny její první lásky, k nim ho prý přivezl někdo ze světa, ona sama však nikdy nepátrala kdo a odkud. Aby mělo těsto správnou konzistenci, má na to moje kamarádka své fígle. Těsto je podobné nudlovému těstu a je to prý makačka vypracovat je do hladké podoby. Pracuje se ručně, jinak by pozbylo svoje kouzlo a hodnotu. A aby bylo těsto správně hladké, mlátí s ním o vál, a to doslova. Jestli se jí přitom honí v hlavě vzpomínky na její první lásku a intenzita a síla, kterou použije, zahrnuje vztek, zuřivost či lítost už neprozradila. Možná by se tento krok přípravy mohl považovat za jakousi terapii, kdy veškeré vzpomínky na svou první lásku přeměníte na sílu pomáhající k dokonale vypracovanému těstu.

Boží milosti se podle tradice připravovaly na Velikonoční pondělí, ne dříve. Byly posledním velikonočním pečivem, které hospodyňky chystaly. Možná trochu zaniklo mezi těmi všemi velikonočními beránky, jidášky a mazanci, ale že mají svou tradici naznačuje již ve své „Domácí kuchařce“ Magdalena Dobromila Rettigová. Právě v jejím receptu se objevuje varianta známého úsloví „vraž do toho dvě vejce“. Někde jsou Boží milosti spojeny s Masopustem a připravují se v tomto období společně s koblížky.

A proč Boží milosti? Možná proto, že do těsta se dávaly fajnové suroviny ve větším množství než obvykle (máslo, smetana, žloutky). Ten, kdo si mohl dovolit i několikrát do roka jíst takové cukroví, musel být opravdu v Boží milosti, neboť se mu dařilo dobře. A rum se do těsta dává nejen kvůli vůni, ale aby cukroví během smažení nenasáklo tolik tuku. A díky vínu zase hezky lístkuje. A ozvláštnit je můžete strouhanou citronovou kůrou.

BOŽÍ MILOSTI

130 g hladké mouky
5 žloutků
2 lžíce bílého vína
1 lžíce rumu
špetka soli

Suroviny navažte na vál a ručně vypracujte hladké těsto. Aby bylo pořádně hladké, několikrát s ním bouchněte o vál. Vypracované těsto nechte 1 hodinu odpočívat.
Z těsta pak vyválejte tenký plát a krájejte čtverečky, obdélníčky a uprostřed je prořízněte. Můžete i jiné tvary, hezky vypadají třeba kytičky. Dávejte pozor ať nemáte těsto příliš silné, po usmažení by byly tvrdé.
Boží milosti smažte v kastrůlku v rozpáleném tuku, usmažené obalujte v moučkovém cukru.

Moje kamarádka krájí velké čtverečky, které 4x prořízne a splete v jakýsi spletenec. Smaží je v malém kastrůlku, aby se zamotanci nerozmotali a pak je obalí v moučkovém cukru. Ke smažení používá celu kostku tuku Omega.