Celkem 0 položek
0 Kč

Recepty s vínem: Jablečný koláč

04.05.2022

Pro někoho patří jablka mezi obyčejné všední ovoce, pro někoho mohou být zase naopak neobyčejně vděčná surovina. Jablka jsou běžně dostupná po celý rok, a že je nejlepší zakousnout se do čerstvého šťavnatého plodu, není pochyb. Ale co když jablkům v syrovém stavu zrovna moc neholdujete?

Pak je tu tepelná úprava a pro tu jsou jablíčka jako stvořená. Navíc jsou v této podobě velice variabilní, hravá a chuťově je lze ladit dle období, kdy po nich sáhneme. Podzimní kombinace pak voní skořicí, hřebíčkem, kardamomem či badyánem a s kynutým či listovým těstem tvoří nerozlučnou dvojici. Ani ve společnosti různých druhů mas či jatýrek se jablka necítí nekomfortně. V zimních chladných měsících vás spolu s čerstvým zázvorem ohromí mírně štiplavou pikantní chutí a máte-li raději hřejivé tóny, sladké a sametové, zavděčí se vám kombinace s vanilkou. S přicházejícím jarem se jablečné kompozice odlehčují a o společnost si říkají svěží recepty.

K vaření nemusíme použít jen čerstvá jablka, výborně je zastoupí jejich tekutá forma v podobě ciderů a moštů a pak už je jen malý krůček k zajímavému spojení jablíček s vínem.

Zadáte-li do vyhledávacího okýnka slovo Mokrý pes, nevyskočí na vás termíny koncertů hudební kapely, nýbrž recept na jablečný dort. Poprvé jsem se s tímto legračně pojmenovaným dortem setkala u své kamarádky z Břeclavska. Jde o nepečený dort, jehož základní surovinou jsou jablka, která se v podobě jablečného pudingu střídavě vrství s piškoty a teprve ztuhlý a zchladlý se krájí a zdobí šlehačkou. Jak dort ke svému názvu přišel netuším. Že by snad strouhaná jablíčka připomínala srst zmoklého pejska? Původ názvu tedy nechám raději na fantazii každého z vás, zato v rodině mé kamarádky v tom mají jasno, říkají mu tak totiž odjakživa.

Nemáte-li dost odvahy pro tuhle dortovou verzi, vyzkoušejte jablečný puding v nevšedním spojení s bílým vínem, kořením a lehkým citronovým nádechem na vrstvě křehkého těsta.

JABLEČNÝ KOLÁČ

TĚSTO:
220 g hladké mouky
140 g másla
60 g cukru krupice
4 polévkové lžíce vody
1 polévková lžíce octa
1 lžička kypřicího prášku do pečiva

NÁPLŇ:
500 g jablek
300 ml suchého bílého vína
300 ml jablečného džusu nebo moštu
2 vanilkové pudinky
50 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
nastrouhaná citronová kůra

plátky mandlí na posypání
pro podzimní verzi - čerstvý nebo mletý sušený zázvor, mletá skořice, hřebíček nebo badyán

 

Ze surovin vypracujte těsto a nechte je 30 minut odpočinout v ledničce. Dno dortové formy (průměr 23 cm) vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 200 °C. 

Z poloviny těsta vyválejte kolo, vložte na dno formy a na několika místech propíchněte těsto vidličkou. Pečteasi 15 minut, pak vyndejte z trouby.

Mezi tím, co se peče dno koláče, oloupejte jablka, odstraňte jádřince, jablka nakrájejte na malé kousíčky a dejte je do hrnce. Přidejte cukry, strouhanou citronovou kůru, koření, přilijte víno a jablečný džus. Trochu džusu odlijte do hrníčku a rozmíchejte v něm pudinkové prášky. Jablka přiveďte k varu, krátce poduste a vlijte rozmíchaný puding, stále míchejte. Jakmile jablečná směs zhoustne, povařte cca 3 minuty. Jablečný puding nechte vychladnout. 

Okraje formy, s předpečeným dnem koláče, vymažte máslem a z druhé poloviny těsta vytvarujte okraje, vysoké asi 4,5 cm. Jablečný puding přesuňte do formy, posypte plátky mandlí a pečte v troubě na 170 °C asi 40 minut.

Okraje koláče tvarujte až po předpečení dna, vysoký okraj by se během pečení mohl sesunout po stěnách formy dolů.