Celkem 0 položek
0 Kč

Recepty s vínem: Chřestová polévka

02.06.2022

Také vám připadá, že v květnu je všechno víc zelenější a svěžejší? Že ta zelená neviditelná energie doslova sálá a prýští z každého lístku a lístečku a radost uvnitř nás samých roste s každým rozkvetlým kvítkem?
Po dlouhých zamračených a studených měsících jsou sluneční paprsky konečně opravdovější a hřejivější. Síla jara proudí a vcucává se do nás a to pak má člověk chuť popadnout třeba motyčku do ruky a řádit na zahradě až do padnutí těla. Uspokojen z dobře vykonané práce a s pocitem, že v létě se potěší plody z vlastní produkce, si vychutnává příval endorfinů, které se valí celým tělem jako tsunami.
V této fázi je zeleninová zahrada jaksi v cajku a nastává období běžné zahradní údržby, kdy se může začít pořádně výletovat, cestovat a brázdit okolí blízké i daleké.

Morálka se uvolňuje i v kuchyni. Kdo by teď chtěl stát u sporáku, u trouby a kuchtit složitá, těžká, sytá jídla? Křehké jarní produkty, samozřejmě že v atraktivní svěží nejen zelené barvě, jako by nás samy nabádaly k lehkým pokrmům, jako by nás chtěly po zimním útlumu nakopnout, dodat čerstvý přísun vitamínů a příval nové energie.

Zástupcem oněch skvělých životabudičů a nakopávačů je třeba chřest. Jeho sezona není nijak dlouhá, proto je třeba si tuto lahůdku pořádně užít. Se zeleným chřestem je míň práce než s bílým. Je-li čerstvý a mladý, nemusí se loupat, stačí jen odlomit konce, ony samy prasknou v místě, kde začínají dřevěnět. U silnějších stonků přece jen spodní třetinu oloupejte. A ani tyhle konce a oloupané šlupky nemusíte vyhazovat, poslouží k přípravě chřestového vývaru. Ten použijte jako základ do polévky, která tak bude mít silnější chřestovější chuť. Chcete-li chřestovou polévku ještě více vytunit a plout na svěží jarní vlně, přidejte do ní deci bílého vínka.
Tak na zdraví a dobrou chuť chřesťané!

POLÉVKA ZE ZELENÉHO CHŘESTU

10 stonků zeleného chřestu
1 šalotka
100 ml bílého suchého vína
500 ml zeleninového vývaru
150 ml smetany
máslo
sůl, pepř
muškátový oříšek

Chřest očistěte, omyjte, odkrojte dřevnaté konce a nakrájejte ho na kousky. Zelený chřest, je-li čerstvý a mladý, nemusí se loupat. Špičky chřestu odložte stranou, poslouží na konečné ozdobení polévky.

V hrnci rozpusťte plátek másla, přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a nechte ji zesklovatět, přidejte kousky chřestu a chvíli orestujte.
Chřest zalijte vínem, nechte je svařit na polovinu, poté přilijte vývar a povařte asi 20 minut. Odložené špičky chřestu můžete nahřát nad párou v přikrytém cedníčku, který položíte na hrnec, kde vaříte polévku.
Vývar můžete použít klidně kuřecí nebo z chřestových konců a oloupaných šlupek.

Do hotové polévky přilijte smetanu a rozmixujte ji do hladka, dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a špetkou mletého muškátového oříšku. Pro zjemnění přidejte kousek másla, polévku již nevařte.

Při servírování ozdobte polévku chřestovými hlavičkami, k polévce můžete podávat opečené rohlíkové kostičky či hoblinky kozího sýru.