Upozorňujeme, že kvůli sezónnímu nárůstu objednávek se dodací lhůty prodlužují na 1–3 pracovní dny. Objednávky přijaté do 15.12 garantujeme doručení do Štědrého dne. Objednávky po 15.12. doručujeme bez garance doručení do Štědrého dne.

Poslední objednávky vyřizujeme přijaté nejpozději do 22.12.2025. Objednávky přijaté po 22.12.2025 budeme vyřizovat po 5.1.2026

Vánoční otevírací doba

Recepty s vínem: Chřestová polévka

Chřestová polévka je jedním z nejlepších způsobů, jak si vychutnat krátkou, ale intenzivní sezónu této jarní delikatesy. Spojení svěžího zeleného chřestu, smetany a kapky bílého vína vytváří lehký, elegantní pokrm, který dokonale ladí s energií probouzející se přírody.

Hlavní poznatky:

  • Chřestová polévka se připravuje z očistěného zeleného chřestu, šalotky, bílého vína a zeleninového vývaru, který může být i z chřestových konců.
  • Chřest se krátce orestuje na másle se šalotkou a podlije vínem, poté se zalije vývarem a povaří asi 20 minut.
  • Hotová polévka se rozmixuje se smetanou, dochutí solí, pepřem a muškátovým oříškem, případně se přidá kousek másla.
  • Při servírování se polévka ozdobí chřestovými špičkami a podává s opečenými kostičkami chleba nebo hoblinkami sýra.

Také vám připadá, že v květnu je všechno víc zelenější a svěžejší? Že ta zelená neviditelná energie doslova sálá a prýští z každého lístku a lístečku a radost uvnitř nás samých roste s každým rozkvetlým kvítkem?
Po dlouhých zamračených a studených měsících jsou sluneční paprsky konečně opravdovější a hřejivější. Síla jara proudí a vcucává se do nás a to pak má člověk chuť popadnout třeba motyčku do ruky a řádit na zahradě až do padnutí těla. Uspokojen z dobře vykonané práce a s pocitem, že v létě se potěší plody z vlastní produkce, si vychutnává příval endorfinů, které se valí celým tělem jako tsunami.
V této fázi je zeleninová zahrada jaksi v cajku a nastává období běžné zahradní údržby, kdy se může začít pořádně výletovat, cestovat a brázdit okolí blízké i daleké.

Morálka se uvolňuje i v kuchyni. Kdo by teď chtěl stát u sporáku, u trouby a kuchtit složitá, těžká, sytá jídla? Křehké jarní produkty, samozřejmě že v atraktivní svěží nejen zelené barvě, jako by nás samy nabádaly k lehkým pokrmům, jako by nás chtěly po zimním útlumu nakopnout, dodat čerstvý přísun vitamínů a příval nové energie.

Zástupcem oněch skvělých životabudičů a nakopávačů je třeba chřest. Jeho sezona není nijak dlouhá, proto je třeba si tuto lahůdku pořádně užít. Se zeleným chřestem je míň práce než s bílým. Je-li čerstvý a mladý, nemusí se loupat, stačí jen odlomit konce, ony samy prasknou v místě, kde začínají dřevěnět. U silnějších stonků přece jen spodní třetinu oloupejte. A ani tyhle konce a oloupané šlupky nemusíte vyhazovat, poslouží k přípravě chřestového vývaru. Ten použijte jako základ do polévky, která tak bude mít silnější chřestovější chuť. Chcete-li chřestovou polévku ještě více vytunit a plout na svěží jarní vlně, přidejte do ní deci bílého vínka.
Tak na zdraví a dobrou chuť chřesťané!

Chrestova-polevka-s-bilym-vinem

POLÉVKA ZE ZELENÉHO CHŘESTU

10 stonků zeleného chřestu
1 šalotka
100 ml bílého suchého vína
500 ml zeleninového vývaru
150 ml smetany
máslo
sůl, pepř
muškátový oříšek

Chřest očistěte, omyjte, odkrojte dřevnaté konce a nakrájejte ho na kousky. Zelený chřest, je-li čerstvý a mladý, nemusí se loupat. Špičky chřestu odložte stranou, poslouží na konečné ozdobení polévky.

V hrnci rozpusťte plátek másla, přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a nechte ji zesklovatět, přidejte kousky chřestu a chvíli orestujte.
Chřest zalijte vínem, nechte je svařit na polovinu, poté přilijte vývar a povařte asi 20 minut. Odložené špičky chřestu můžete nahřát nad párou v přikrytém cedníčku, který položíte na hrnec, kde vaříte polévku.
Vývar můžete použít klidně kuřecí nebo z chřestových konců a oloupaných šlupek.

Polévka ze zeleného chřestu s bílým vínem

Do hotové polévky přilijte smetanu a rozmixujte ji do hladka, dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a špetkou mletého muškátového oříšku. Pro zjemnění přidejte kousek másla, polévku již nevařte.

Při servírování ozdobte polévku chřestovými hlavičkami, k polévce můžete podávat opečené rohlíkové kostičky či hoblinky kozího sýru.

unnamed

 

Vstupujete na stránky, které vyžadují potvrzení o zletilosti.

Potvrzujete, že je Vám 18 a více let?