Upozorňujeme, že kvůli sezónnímu nárůstu objednávek se dodací lhůty prodlužují na 1–3 pracovní dny. Objednávky přijaté do 15.12 garantujeme doručení do Štědrého dne. Objednávky po 15.12. doručujeme bez garance doručení do Štědrého dne.

Poslední objednávky vyřizujeme přijaté nejpozději do 22.12.2025. Objednávky přijaté po 22.12.2025 budeme vyřizovat po 5.1.2026

Vánoční otevírací doba

Recepty s vínem: Kuřecí játra na víně

Kuřecí játra jsou pro mnohé kulinářskou výzvou, pro mě jsou připomínkou domácí pohody a šťavnatých delikates, které voní po másle, jablkách a červeném víně. Připravit je s vínem znamená o několik stupňů povýšit jejich typickou chuť, zatímco bylinky a med jí dodávají jemnou, harmonickou sladko-slanou hloubku.

Hlavní poznatky:

  • Suroviny: 500 g drůbežích jater, 2–3 jablka, cibule, med, 250 ml červeného vína, snítky rozmarýnu a tymiánu, máslo/olej, sůl, pepř.
  • Jablka a cibuli osmahněte na másle, přidejte med a část vína, krátce povařte a odložte stranou.
  • Játra očistěte, orestujte na másle, přilijte zbytek vína, bylinky a směs jablek s cibulí, poduste do redukce vína na čtvrtinu.
  • Dochutťe solí a pepřem a podávejte.

Já rád játra, ty rád játra, on rád játra a někdo rád játra vůbec nemá. Snad pro tu svoji jedinečnou, nezaměnitelnou, zvláštní a typickou chuť i konzistenci.
Taková vepřová játra na cibulce s rýží nebo játrová omáčka s houskovým knedlíkem, to byl postrach školního jídelníčku. Můžete namítnout, že i mezi dítky školou povinnými se najdou výjimky. To nepopírám, já však patřila ke skupince těch, kteří by při pohledu na jídelníček vyvěšený u vchodu do školní jídelny a oznamující jeden z těchto dvou pokrmů nejraději udělali čelem vzad, vzali nohy na ramena a utíkali pryč. Jenže tohle nešlo, zvláště pak, když školní kuchyni vládla moje maminka. Suchá rýže nebo samotný knedlík byl v této chvíli nejelegantnějším řešením. Naštěstí doma jsem byla těchto jídel ušetřena, neboť doma se nemusel plnit spotřební koš nařízený pro školní stravování a paradoxně jsem si pochutnávala na husích či kachních jatýrkách.

Játýrka, jak jsme jim doma říkali, se pekla uvnitř kačeny nebo husy v břišní dutině, díky tomu nebyla vysušená, byla měkoučká, šťavnatá a získala lehce slanou chuť. Maminka ta upečená játýrka namačkala vidličkou na drobné kousíčky v hlubokém talíři a přilila k nim vypečenou šťávu. To vám byla dobrota! Přikusovat chleba k této lahůdce bylo něco jen jako módní doplněk. Oproti šedé školní játrovce tohle byla delikátní delikatesa, o kterou byste se klidně i poprali.

Kureci-jatra-na-cervenem-vine

Obdobně na tom jsou králičí jatýrka. Pokud z nich neudělala maminka knedlíčky do polévky, usmažila je klasicky v trojobale jako řízek. Takhle připravená jatýrka byla křehká a strašně dobrá.
Mezi jemná a lahodná jatýrka patří i kuřecí játra. Nejjednodušší příprava je opět usmažit jako řízek nebo orestovat na cibulce se slaninou. Chcete-li po gastronomické žebříčku vyšplhat o pár příček výš, zkuste variantu s červeným vínem, tady proklik na víno jablky a zelenými bylinkami. Nebála bych se ani záměny červeného vína za portské a kuřecí játra za kachní.

Kureci-jatra-na-vine

A malá rada na závěr - játra nikdy předem nesolte. Byla by pak tvrdá a nedala by se jíst. Solte vždy až po tepelné úpravě či přímo před konzumací.

KUŘECÍ JÁTRA NA ČERVENÉM VÍNĚ

500 g drůbežích jater
2 - 3 jablka
1 střední cibule
lžíce medu
250 ml červeného suchého vína
snítka rozmarýnu a tymiánu
olej nebo máslo
sůl
čerstvě mletý pepř

Jablka oloupejte a nakrájejte na drobné kostky. Cibuli oloupejte, rozkrojte na poloviny a nakrájejte na tenká půl kolečka. Na pánvi rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět cibuli, přidejte nakrájená jablka a restujte do zhnědnutí.
Mezitím připravte játra, omyjte je, odstraňte blanky a popř. To co se vám na nich nelíbí a nakrájejte jatýrka na větší kousky.
Jakmile budou jablíčka lehce orestovaná, přidejte med, promíchejte, přilijte část vína a chvíli povařte. Takto upravená jablka s cibulí dejte z pánve stranou do misky.
V pánvi znovu rozpalte máslo, vložte připravená játra a orestujte jen tak, aby se zatáhla. Přilijte zbytek vína, přidejte bylinky, jablka s cibulí, zakryjte a poduste do vyvaření vína na čtvrtinu.
Osolte, opepřete a můžete podávat.

 

Cervene-vino-Andre

unnamed

Vstupujete na stránky, které vyžadují potvrzení o zletilosti.

Potvrzujete, že je Vám 18 a více let?