Celkem 0 položek
0 Kč

Recepty s vínem: Malinové cupcaky

16.08.2021

Když jsem ochutnala bílé perlivé “Solarko”, byla jsem z něj nadšená. Ale to jen do doby, než jsem ochutnala to druhé perlivé, to růžové, s názvem “Rosénko”. Z něho jsem si sedla na zadek. Bylo sladší, bylo voňavější, bylo lahodnější. Bylo prostě úžasnější a při představě, že bych je měla přidat do nějakého pokrmu, jsem měla sto chutí ho sobecky vypít. Úplně sama. Zahnala jsem tu neslušnou myšlenku a přemítala do jakého dezertu tyhle miloučké růžové bublinky přidat. To chce něco luxusního, vznešeného, noblesního, skoro až aristokratického. Nic pro obyčejné buchty.

Z hlubin internetového moře vyplul na povrch recept Raspberry & Champagne Cupcakes. Co na tom, že byl v angličtině. Jako jediný splňoval moje představy o dokonalém dezertu. S převody anglických cup - hrnků na české gramy, to nebylo nijak složité, na internetu lze přece najít cokoli. Jediným zádrhelem se ovšem zdály býti bílky. Nastala otázka, zda je přidat přímo do šlehajícího se másla nebo je vmíchat až nakonec v podobě našlehaného sněhu. Nerada bych zbytečně vyhodila celou kostku másla jen kvůli drobné technologické chybě.
Tady pomůže jedině “přítelkyně na telefonu”, a tak jsem ihned žhavila klávesnici mobilu, abych se dozvěděla, že tohle je vyšší dívčí, kterou moje kamarádka neprovozuje, byť podle mě peče úžasné dorty a výborné zákusky. Zakončila to slovy, že se mně určitě povedou, čímž mě dokonale odzbrojila a rozesmála.
No nic. Jala jsem se oslovit ještě jednu kamarádku neméně zkušenou cukrářku. Celý recept jsme spolu probraly do nejmenšího detailu až jsem v tu chvíli zalitovala, že jsem si nenechala na teoretickou přípravu více času. Vlastně mě ani nenapadlo, že by mohly nastat nějaké nečekané záludnosti. Jako cukrářský amatér a samouk si některé věci v podstatě ani nepřipouštím a když už se něco neobvyklého přihodí, snažím se to vyřešit dle mých možností a schopností hned a když se i přesto nezadaří, máme přece na zahradě ovce.

Pustila jsem se tedy do pečení korpusků a celou dobu přemýšlela, jaký zvolit krém, aby se po přidání malin a perlivého vína náhodou nezdrcl. Ten americký z receptu byl samé máslo a obsahoval příšerně moc cukru. Kamarádka mně totiž tím naším rozborem nasadila brouka do hlavy a on hlodal a hlodal až jsem si znovu sedla k počítači s cílem najít recept na vhodnější krém. Nakonec jsem jeden vykoumala. Bože, ten vznešený název! V životě by mě nenapadlo, že budu jako švýcarský mistr cukrář míchat swiss meringue buttercream a díky našem českému Romanu Paulusovi jsem ani nemusela překonávat žádné jazykové bariéry.

Posledním úkonem byl rozvar z malin. To už jsem utírala z čela poslední kapky potu z nervozity a napětí. Cílová páska byla skoro na dosah ruky. Teď už jen opatrně lehkou rukou vmíchat do našlehaného krému pár lžiček perlivého vína. Pro rustikální vzhled celého veledíla jsem malinový rozvar přidala i se zrníčky. Touží-li ovšem někdo po dokonale hebkém narůžovělém krému bez zrníček, co si tak rády škodolibě zalízají mezi naše zuby, bude muset malinový rozvar přepasírovat.


Křišťálové bublinky stoupají sklenicí vzhůru, aby se na povrchu rozprskly a rozletěly jako jiskřivé ohňostroje. Naproti tomu bobulky malin složené z drobných malých kuliček, držících se těsně pospolu jako malá dítka u máminy sukně, celé orosené v chladivém vínu, září jako drobné kulaté rubíny a nerušeně levitují sklenicí nahoru a dolů. V mých uších zní slavnostní fanfára, ale ostatním cizím uším jsou tyhle zvuky skryté, utajené. Lžičkou ukrajuji kousíček po kousíčku z nadýchaného zákusku. Sladký korpus dokonale ladí s nakyslým krémem. Zrníčka malin rozpustile rozkousávám mezi předními zuby a tiše si vychutnávám moje malé cukrářské vítězství.

 

MALINOVÉ CUPCAKY S PERLIVÝM VÍNEM

220 g másla
150 g cukru moučka
200 ml sektu
2 lžičky vanilkového extraktu
5 bílků
330 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
1/2 lžičky soli

Máslo s cukrem našlehejte do pěny, pozvolna zašlehejte vanilku a po částech sekt, v mouce promíchejte kypřicí prášek a sůl, z bílků ušlehejte tuhý sníh.
Do našlehané máslové pěny ručně metlou opatrně vmíchávejte střídavě bílkový sníh a mouku. Těsto rozdělujte do jednotlivých košíčků, plňte je tak do 3/4.
Pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C cca 15 - 18 minut, dle zkušeností s vaší troubou, nebo nejlépe proveďte zkoušku špejlí, pokud po zapíchnutí vyjde suchá, je upečeno.

Krém
50 g vody
120 g krystalového cukru
100 g bílků
250 g másla
sekt
malinový rozvar

Z vody a z poloviny cukru (60 g) připravte cukrový rozvar. Do kastrolku nalijte vodu, rozmíchejte v ní cukr, postavte kastrůlek na plotýnku a přiveďte k varu. Teplota rozvaru by měla být kolem 113-115 °C.

Mezitím našlehejte máslo s druhou polovinou cukru do nadýchané pěny.

V druhé míse, nejlépe v robotu, mírně našlehejte bílky a pomalu tenkým pramínkem za stálého šlehání přilévejte horký cukrový rozvar a šlehejte, dokud nebude sníh krásně pevný a hustý, bílkový sníh musí během šlehání vychladnout.

Bílkový sníh pak po částech ručně metličkou vmíchejte do našlehaného másla. Přimíchejte perlivé víno a malinový rozvar.

Malinový rozvar
Maliny asi 150 g chvíli povařte v kastrolku a pak nechte zchladnout. Do krému lze maliny přimíchat i se zrníčky, komu vadí, přidá maliny přepasírované.

Zdobící sáček s hladkou špičkou naplňte krémem a pak už jen nazdobte cupcaky, nahoru posaďte čerstvou malinu, snítku meduňky či máty nebo ozdobte dle vlastní fantazie.