Celkem 0 položek
0 Kč

Recepty s vínem: Polévka z medvědího česneku

16.04.2021

Jarní krémové polévky v odstínech zelené jsou veselé, svěží a určitě budou zdravé, když jsou v nich samé, na vitamíny bohaté, listy. A navíc se přece říká, že zelená uklidňuje. Suroviny pro výrobu polévek můžeme livobolně měnit, teoreticky je tak možné uvařit polévku z jakéhokoliv zeleného lupení. Ovšem za podmínky, že použijeme jen ty správné rostliny.

Zcela první jedlé listy, které nám jarní příroda poskytne, kromě kopřiv, je medvědí česnek. Jeho konzumace má sílu přímo medvědí. Je také považován za přírodním antibiotikum, je zdrojem vitaminu C, snižuje krevní tlak, podporuje trávení, doporučuje se při jarních očistných kúrách. A co si budem povídat, nejlepší je čerstvý. Třeba na krajíci chleba s máslem.

Do polévky jej můžeme použít samostatně. Chceme-li trochu experimentovat a přitom držet barvu a styl, přihodíme pár listů špenátu, mladých kopřiv či rukoly. O sametový závěr se postará smetana a polévka je jako víno.

A málem bych zapomněla, nezapomeňte skleničku bílého vína do polévky přidat. Víno v kuchyni není žádná extravagance, ale velice rafinovaný způsob, jak pokrmu dodat nezaměnitelnou chuť. Ani abstinenti se nemusí ničeho obávat, neboť alkohol během vaření vyprchá. Do jídel, ve kterých figuruje mléko nebo smetana, je třeba přidat nejdříve víno. Jakmile víno přejde varem, ztratí se jeho kyselost a mléko nebo smetana se tak v pokrmu nesrazí.

Co ale může i zkušené kuchtíky srazit na kolena, je příprava ztraceného vajíčka. Doporučuji neztrácet hlavu, obrnit se trpělivostí a klidně, monotónně míchat vařečkou v hrnci vodní vír kolem vajíčka, které právě pomaloučku žbluňklo do vařící vody. Odměnou vám pak bude krásně tekutý žloutek ukrytý v bílém kabátku.

Recept na polévku z medvědího česneku pro vás připravila nadšená kuchařka Ivana, která stojí za webem paní Růžičková. Určitě se inspirujte dalšími recepty, nebo si udělejte radost její krásnou knihou GASTROK.

polevka-z-medvediho-cesneku

POLÉVKA Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU

listy medvědího česneku
1 větší šalotka
2 menší brambory
máslo
smetana
1 litr kuřecího vývaru
100 ml bílého suchého vína Veltlínské zelené Jan Plaček
sůl, čerstvě mletý pepř 

Šalotku nakrájejte nadrobno a v hrnci na rozpuštěném másle ji nechte zesklovatět, přidejte na kostičky nakrájené brambory a také je krátce orestujte. Přilijte víno, nechte přejít varem, přilijte vývar a vařte do změknutí brambor. Přidejte smetanu, najemno nasekané listy medvědího česneku, krátce povařte a rozmixujte ponorným mixérem. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem

Polévku podávejte se ztraceným vajíčkem, krutonky nebo s opečenými kolečky rohlíku.

 

Další skvělé recepty a spoustu inspirace k vaření najdete na blogu paní Růžičkové, a určitě doporučujeme i knihu GASTROK.

Blog: paní Růžičková

recepty-z-medvediho-cesneku-polevka

polevka-z-medvediho-cesneku-pani-ruzickova