Celkem 0 položek
0 Kč

Recepty s vínem: Buchtičky se šodo

08.04.2021

Buchtičky se šodó. Kolikrát jsme tento výraz slyšeli, aniž bychom přesně věděli, co vlastně to šodó je a kde se vzalo. Tušila jsem, že to bude nějaká omáčka ze žloutků s alkoholem, možná vínem, jinak by se dávno tohle šodó podávalo na buchtičkách ve školních jídelnách místo tekutého světle žlutého pudingu. Když si doma malé dozlatova upečené buchtičky poléváme vanilkovým pudingem, do kterého pro zjemnění zamíchávám máslo, artikuluje můj muž v legraci slůvko šodó velmi pomalu a zvláště si dává záležet, aby písmenko “o' vyslovil dostatečně dlouze a zřetelně.

A tak když jsem v balíčku od paní Hanky obdržela i jednu láhev Pálavy, výběr z hroznů, bílé polosladké víno a navíc voňavé a lahodné, věděla jsem, že z něho bude ono legendární šodó.
Zjistila jsem si totiž už dopředu, že původ této omáčky je ve Francii. Chaudeau lze přeložit doslova jako horká voda. Odkazuje na způsob přípravy této teplé dezertní omáčky z vína, která se šlehá ve vodní lázni. Protože hlavní chuť šodó tvoří právě víno, měli bychom použít to nejlepší víno, které můžeme. Francouzi nejčastěji používají šampaňské nebo crémant. A opravdu úžasná kombinace vznikne se sladkým dezertním vínem.

Zlatavé buchtičky trpělivě a tiše jako pěna čekaly v pekáčku na stole až dokončím tu slavnou vinnou pěnu. Stejně tak můj muž. Ten ale nebyl v pekáčku, seděl za stolem a i když jsem o jeho pekáči buchet hodně slyšela, tak jsem jej nikdy neviděla. “Šotoje?” zamumlal s plnou pusou a pak místo obvyklého protáhlého šódó, vyslovil polohlasem jakési nezřetelné “o”, které znělo spíše jako zaskočené, překvapené “e”. Zbytek šodó jsem pak snědla sama rovnou z kastrůlku, jaká to byla dobrota! Můj muž byl najednou nezvykle konzervativní. Prý se spokojí s tím, že šodó pro něj bude navždy žlutý puding jako ze školní jídelny.

buchticky-se-sodo

Recept na domácí dukátové buchtičky s krémem od paní Růžičkové určitě vyzkoušejte. Poctivé jídlo a výborné víno patří bezpochyby k sobě.

BUCHTIČKY


250 g hladké mouky
125 ml vlažného mléka
10 g čerstvého droždí
40 g cukru krupice
60 g másla
1 žloutek
špetka soli
strouhaná citronová kůra


Ve vlažném mléce rozmíchejte část cukru, rozdrobte kvasnice, přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Měla by vzniknout nadýchaná pěna. Máslo rozpusťte, nechte vychladnout. Do mísy prosejte mouku, promíchejte do ní sůl, nastrouhanou citronovou kůru a zbytek cukru, pak přilijte vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, přidejte žloutek a ručně nebo v robotu vymíchejte hladké nelepivé těsto. Těsto v míse přikryjte utěrkou a nechte vykynout až zdvojnásobí svůj objem, trvá to asi hodinu.

Z vykynutého těsta ukrajujte rovnou z mísy malou lžičkou kousky těsta, tvořte z něj kuličky a ty pokládejte jednu vedle druhé do máslem vymazaného pekáčku. Každou kuličku potírejte ze všech stran rozpuštěným máslem, aby se neslepily k sobě. Pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C dozlatova. Po vytažení z trouby je ještě horké potřete po vrchu rozpuštěným máslem.

ŠODÓ


150 ml bílého vína Pálava Jan Plaček
60 g cukru krupice
2 žloutky
1 vajíčko
2 proužky citronové kůry
1/2 vanilkového lusku


Víno nalejte do vyšší misky, přidejte cukr a míchejte až se cukr rozpustí. Poté zašlehejte žloutky, vajíčko a vyškrábnutou dřeň z půlky vanilky, přidejte citronovou kůru. Misku postavte na hrnec s vroucí vodou, dno by se nemělo dotýkat vody a jen nad párou směs šlehejte, dokud nezačne houstnout a nabývat na objemu. Pozor, nesmí se vařit, jinak by se žloutky srazily. Ze šodó vyjměte citronovou kůru a přelijte omáčku přes buchtičky. Ani v dobré víře nepřidávejte více citronové kůry, omáčka by vám pak drhla na jazyku a příliš citronu by zbytečně potlačilo chuť vína. Pokud byste nechtěli mít v omáčce vanilková zrníčka, použijte lusk vcelku, nakonec ho s omáčky vyjměte.

 

Další skvělé recepty a spoustu inspirace k vaření najdete na blogu paní Růžičkové, určitě doporučujeme i knihu GASTROK.

recept-buchticky-se-sodo

buchticky-s-kremem