Celkem 0 položek
0 Kč

Recepty s vínem: Tagliatelle s králičím ragú

01.04.2021

„Zase králík!„ Kdo by neznal tuhle větu, kterou otráveně pronesl malý kluk z Troškovy trilogie Slunce, seno… Nenechte se otrávit hned na začátku. V té větě je totiž přesně a trefně vystižena tehdejší doba. Doba, kdy na vesnici bylo zcela běžné mít v králíkárně víc jak pár králíků. Skoro každý druhý choval nějakého toho ušáka. Nejčastější úpravy králičího masa byly smažení, pečení nebo na omáčku. Ti odvážnější se pustili trochu dál, za hranice stereotypu a běžných konvencí, a připravovali z něj třeba “čínu”. A koho by tenkrát vůbec napadlo, že má doma v boudičce hotový poklad.

Dnes je takový králík ceněn zlatem. Nejen proto, že je vzácností a prázdné králíkárny jsou vidět čím dál častěji, ale také z hlediska výživového. Králičí maso je považováno za jedno z nejkvalitnějších a nejzdravějších druhů masa. Má svou jedinečnou chuť, obsahuje minimum tuku, cholesterolu a kalorií. Je lehce stravitelné a obsahuje nejméně alergenů.
Pokud nemáte známého souseda či chovatele, který se chovu králíků nevěnuje jen pro výstavní a soutěžní účely, tak musíte pro králičí maso do obchodu.

Chcete-li vyzkoušet něco nového, neobvyklého a přitom zpracovat méně atraktivní části králíka, mezi které patří třeba právě hřbet, tak králík na červeném víně je přesně pro vás. Připravíte ho snadno, nepotřebujete žádné speciální suroviny. Pokrm se nese lehce v duchu italské kuchyně, ale ten správný šmrnc mu dodává nezaměnitelná, osobitá chuť dolnokounické Frankovky.

Tagliatelle lze samozřejmě koupit v obchodě, vyrobíte-li si je vlastnoručně sami doma, posunou tohle ragú zcela do jiných chuťových sfér.

 

Ve spolupráci s paní Růžičkovou jsme pro vás připravili recept na králíka s červeným vínem. Dobrou chuť!

 recepty-s-cervenym-vinem

TAGLIATELLE S KRÁLIČÍM RAGÚ

 

500 g králičího masa (hřbet, zadní nohy vcelku)
150 ml červeného vína Frankovka Jan Plaček
1 mrkev
1 stonek řapíkatého celeru
400 g sterilovaných krájených rajčat
1 červená cibule
3 stroužky česneku
5 lístků šalvěje
2 kuličky jalovce
2 bobkové listy
1 větvička rozmarýnu
6 kuliček celého pepře

100-200 ml zeleninového vývaru
máslo
olivový olej
sůl


Cibuli, mrkev a celer nakrájejte na drobné kostičky. V pekáčku rozehřejte máslo a olivový olej a všechnu zeleninu opečte. Králičí maso osolte a zprudka je orestujte. Přilijte červené víno, přidejte bylinky, koření a přiveďte k varu. Po 10 minutách vaření přidejte sterilovaná rajčata, přilijte 100 ml zeleninového vývaru. Pekáček přiklopte poklicí, vložte do předem nahřáté trouby na 170 °C a pečte až bude maso měkké. Během pečení dle potřeby dolévejte zeleninový vývar.

Hotové upečené maso vyjměte z pekáčku a pomocí vidličky je natrhejte zpět do omáčky. Vyndejte kuličky jalovce a bobkové listy a ragú promíchejte s uvařenými těstovinami a ihned podávejte. Místo pečení celých kusů masa, lze hřbet a nohy vykostit, maso nakrájet na menší kousky a dusit pak ragú v kastrolu na plotně.

Těstoviny - tagliatelle či papardelle uvařte dle návodu na obale popř. si můžete vyrobit svoje vlastní domácí široké nudle.

recepty-s-cervenym-vinem-kralici-ragu

kralici-ragu

tagliatelle-s-kralicim-ragu

recepty-s-cervenym-vinem-jan-placek

recept-kralik-na-vine

kralici-ragu

Další skvělé recepty a spoustu inspirace k vaření najdete na blogu paní Růžičkové, a určitě doporučujeme i knihu GASTROK.