V době 27.6.-6.7.2025 nebudeme vyřizovat objednávky z našeho eshopu.
Prodejna vinařství funguje bez omezení.
Děkujeme za pochopení Vinařství Plaček

Jak se vyrábí růžové víno

Růžová vína jsou oblíbená nejen pro svou chuť, ale také pro svou specifickou jemnou barvu a širokou nabídku rozličných odstínů (starorůžová, lososová, malinová,…). Každé víno je unikátní tedy nejen svou chutí a postupem výroby, ale také na pohled.

Růžová vína jsou vyráběna z odrůd modrých hroznů, přičemž jejich výsledný odstín je výsledkem konkrétně zvoleného výrobního postupu, vybrané odrůdy vinné révy a jedinečnou barvu vína pak ovlivňuje také délka macerace a barvivo nacházející se ve slupkách hroznů.

Růžová vína u nás

Věděli jste, že Česká republika je charakteristická pro svou mimořádnou odrůdovou pestrost růžových vín?

Skutečně. Naše česká růžová vína jsou typická tím, že nabízí rozličnost a různorodost. A to jak v oblasti nabídky odrůd, tak způsobů zpracování, aromatické rozmanitosti, zbytkového cukru a kyselin, nejrozmanitějších chutí aj. Naše země je pro pěstování hroznů vhodná svým charakterem i geografickou polohou. Vůbec první dochované zmínky mluví o pěstování vinné révy na našem území již v období konce 12. století. Navíc je známé, že císař Karel IV. měl později velké zásluhy právě na rozšiřování a zvelebování vinic (a nejen těch) v naší zemi.

Způsoby zpracování vína

Možnosti výroby jsou zpravidla tři:

a) metoda clairet

Jedná se o metodu, kdy jsou modré hrozny zpracovávány šetrným lisováním bez drcení, kdy bobule následně popraskají tlakem, ovšem do vytékající šťávy se ze slupek neuvolní ani barvivo, ani třísloviny a nedochází k maceraci rmutu. Díky takovému postupu je víno velmi světlounké a má jemný narůžovělý odstín.

b) metoda saignée

V tomto případě nedochází k lisování hroznů, ale k jejich drcení, přičemž šťáva se nechává vytéct samospádem.

c) částečná macerace

Tato metoda patří vůbec k nejčastěji používaným. Hrozny se zpočátku zpracovávají stejně jako je tomu u vína červeného a následně tak, jak je tomu u vína bílého. Hrozny se v počátku drtí a krátce macerují (zpravidla v řádu 2 – 10 hodin). Po maceraci následuje postup stejný jako při zpracovávání bílého vína – hrozny se vylisují, rmut se nechá fermentovat, mošt se stočí a přefiltruje. Pak přichází na řadu proces zrání.

Růžová vína jsou lehká, chutná a osvěžující. Obecně se doporučuje vychutnávat si jejich jemnou chuť po aktuálních ročnících, a to vzhledem k tomu, že se jedná o víno mladé.

Na zdraví!