Upozorňujeme, že kvůli sezónnímu nárůstu objednávek se dodací lhůty prodlužují na 1–3 pracovní dny. Objednávky přijaté do 15.12 garantujeme doručení do Štědrého dne. Objednávky po 15.12. doručujeme bez garance doručení do Štědrého dne.

Poslední objednávky vyřizujeme přijaté nejpozději do 22.12.2025. Objednávky přijaté po 22.12.2025 budeme vyřizovat po 5.1.2026

Vánoční otevírací doba

Recepty s vínem: Pomalu pečená krůtí stehna

Pomalu pečená krůtí stehna s bílým vínem jsou důkazem, že i jednoduché ingredience dokážou vytvořit nečekaně noblesní a šťavnatý pokrm. Vůně bylinek, másla a jemné vinné acidity se během dlouhého pečení propojí do chuti, která promění obyčejné krůtí maso v nedělní delikatesu.

Hlavní poznatky:

  • Krůtí maso je zdravé, bohaté na bílkoviny, vitamín B12 a zinek, má nízký obsah tuku a různé části masa se chuťově i strukturou liší.
  • Při párování s vínem se řiďte dominantní chutí pokrmu, omáčky a kořením, růžová vína či sekt mohou být skvělým kompromisem.
  • Krůtí stehna se pečou pomalu na nízké teplotě, nejprve podlévaná bílým vínem a vodou, pak potřená marinádou a dopečená odkrytá pro zlatavou kůrku.
  • Víno použitím při pečení dodává masu výraznější chuť a šťavnatost; vhodnou přílohou jsou bramborová kaše, zelený hrášek nebo kapusta růžičková.

Bude to tak tři čtyři roky zpátky, co mně kamarádka nabídla krůtu z domácího chovu. Taková nabídka se samozřejmě neodmítá, jen jsem poprosila o nějakou menší. Slíbila, že se pro mě pokusí vzít tu nejmenší, co bude k mání a pak zavolala, že krůta má osmnáct kilo. Snažila jsem se nevypadat vyděšeně, přesto jsem vyhrkla, že snad přivezla pštrosa. Ach, ano, krůty jsou u nás hned po pštrosech druzí největší domestikovaní ptáci. V hlavě mně hned začal běžet plán, kam to všechno maso dám. I když se krůtí maso v našem jídelníčku objevuje běžně, v tomto případě by se frekvence opakovanosti nápadně zvýšila, a to by mohlo být pro některé moje strávníky kruté. Kamarádka mě uklidnila, že nemusím mít výčitky, prý s tím tak nějak počítala a pro druhou půlku krůty si zajistila odběratelku. Bylo to od ní velice milé a moudré. 
Rozporcovat půlku obrovské krůty připomínalo malou zabijačku. V určité fázi si tato operace vyžádala chlapskou ruku a přesto, že se v jednu chvíli zdálo, že proti sobě stojí dva neústupní individualisté, mistr řezník a vládkyně kuchyně, byla to nakonec báječná týmová práce kráječe a baliče. Samozřejmě se neobešla bez obvyklého informačního okénka. Od té doby si kupuji už jen naporcované krůtí maso a vždy jen takové kousky, které hodlám zrovna vařit.

Pomalu-pecena-kruti-stehna

Krůtí maso má minimální obsah tuku a ve srovnání s jinými masy mnohem vyšší obsah bílkovin. Je tedy z hlediska zdraví velice kvalitním a zároveň lehce stravitelným masem. Nepodporuje usazování cholesterolu v cévách, vyniká i vysokými obsahem zinku a vitamínu B12. Podle některých zdrojů se krůtí maso řadí mezi superpotraviny. 
Krůtí maso uspokojí i labužníky, neboť chuť masa se z různých částí liší, je jinak zbarvené, liší se i strukturou a obsahem tuku. Odtud tedy asi pochází rčení, že krůta má devatero druhů mas.

Přesto při párování krůtího maso s vínem nemusíme otevírat devět druhů vína. Postačí nám jednoduše vlastní úsudek, pocity, chuť, intuice. Jednoduché pravidlo, že k červeným masům se podává červené víno a k bílým bílé, nemusí vždy platit. Zrovna krůtí tmavší maso není natolik tmavé jako hovězí či zvěřina. Naštěstí je tu pestrá nabídka vín růžových, která se můžou jevit jako skvělý kompromis a za povšimnutí rozhodně stojí i šumící bublinky sektu. Nemusíte být profesionální someliér, zaměřte se na to, co je v jídle dominantní, zda omáčka či maso, přihlédněte k použitým bylinkám a koření v pokrmu a vínem jen tuto chuť pozvedněte či dolaďte.

Kruti-stehna-na-vine

Chcete-li víno použít při přípravě pokrmu, držte se výše uvedených rad a při vaření použijte především takové víno, které vám chutná a lahodí, nebojte se také trochu experimentovat. Přece nepřilijete do pokrmu víno, které vám nechutná a nebo jen proto, že se chcete zbavit láhve, která vám zavazí ve sklepě.  

POMALU PEČENÁ KRŮTÍ STEHNA

2 krůtí stehna s kostí (tzv. palice)
máslo
snítka tymiánu
snítka rozmarýnu
100 ml bílého vína
50 ml vody
sůl
čerstvě mletý pepř

MARINÁDA:
50 ml oleje
1 lžíce kečupu
1 lžíce medu
1 lžíce dijonské hořčice
grilovací koření bez soli
čerstvě mletý pepř

Krůtí stehna omyjte a osušte papírovou utěrkou. Ze všech stran je osolte, opepřete a pomažte změklým máslem, máslo můžete vsunout i pod kůži. 
Takto připravené maso dejte do pekáčku společně s pár snítkami tymiánu a rozmarýnu. Podlijte vodou a bílým vínem a zakryté pečte na 150 °C asi hodinu. 

Mezitím si připravte marinádu smícháním oleje, kečupu, medu, hořčice, grilovacího koření a čerstvě namletého pepře.
Po hodině rozpečená stehna potřete marinádou apřikryté pečte dalších asi 70–80 minut. Pak poklici odklopte, teplotu zvyšte na 180 °C a stehna dopečte nezakrytá asi 20 minut. Během dopékání je přelévejte výpekem.  
Víno se při pomalém pečení masa postará o jeho výraznější chuť i šťavnatost.

Vhodnou přílohou je bramborová kaše a chcete-li si dopřát koncert chutí, přidejte zelený hrášek nebo kapustu růžičkovou.
Zelený hrášekprohřejte nad párou, lehce promíchejte s máslem a troškou soli.
Očištěné rozpůlené kapustičky opečete na másle, nejprve řeznou stranou a pak z druhé vypoulené strany, lehce osolte, vypněte plotýnku a pod poklicí nechte kapustičky dojít do měkka.

Kruti-stehna-pecena-na-vine

Podrobný recept najdete zde: https://www.paniruzickova.cz/kapusticky-na-masle

unnamed

 

 

Vstupujete na stránky, které vyžadují potvrzení o zletilosti.

Potvrzujete, že je Vám 18 a více let?